Jump to content

tužba o dosjelosti


big stone

Preporučene objave

Poštovani,

molim za hitan odgovor s obzirom da se radi o ograničenom roku za podnošenje žalbe na dobiveno riješenje od općinskog suda.

Roditelji su kupili 1987. godine zemljište( česticu) od xy osobe i do sada nisu prenjeli vlasništvo na sebe.U međuvremenu je osoba xy preminula.

Sada je pokrenut postupak od strane roditelja za vlasničkim listom, međutim dobili su riješenje od općinskog suda da zemljišnim knjigama nije upisana dotična xy osoba, već neka sasvim treća osoba(nama nepoznata).

Sud traži da se dostavi rodni ili vjenčani list od te treće osobe i navode samo ime i prezime kao podatak, na temelju čega mi ne možete dobiti rodni/vjenčani list te postoji mogućnost (kako su nam rekli ) da ta osoba nije ni zavedena u knjige rođenih budući da se pretpostavlja da je rođena davnih 1900.godine.(ako ne i prije)

Svaki papir koji se traži, naravno košta. I tako se priča vrti u krug.Postoji li mogućnost dobivanja vlasničkog lista na temelju dosjelosti i kako se piše ta tužba? Nigdje na internetu ne mogu naći neki primjer kako se piše, a odlazak kod odvjetnika nam je preskup.

U katastru smo zavedeni kao vlasnici čestice.

Molim i unaprijed zahvaljujem na sve odgovore i prijedloge.

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U katastru ste upisani kao posjednici,da bi postali vlasnici morate se upisati u zemljisne knjige.

Po pitanju stjecanja prava vlasnistva na temelju dosjedanja,vi bi morali tuziti upisanog vlasnika ili ako nije ziv njegove nasljednike.

Mozete pokrenuti ispravni postupak koji se vodi po pravilima zemljisno knjiznog prava.

Nije mi jasno da prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji,niste provjerili vlasnistvo,odnosno dali je prodavac upisani vlasnik nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tada kada su roditelji kupovali zemlju, ja sam imala 3 godine. Gospođa je bila poznanica iz sela i prodavala je zemlju i našim rođacima. Međutim oni su se upisivali u zemljišne knjige u vrijeme kada su i kupili zemlju i budući da je prodavateljica u to vrijeme bila živa očito su na neki način riješili nepoklapanje podataka upisane vlasnice i prodavateljice. Ja sam uvjerena da su upisana i prodavateljice u nekom srodstvu ( bile, jer su oba dvije pokojne) a sada mi trebamo istražiti tko je potencijalni nasljednik upisane. U međuvremenu( dok sam čekala da mi eventualno netko odgovori na post) sam bila na razgovoru kod odvjetnice koja mi je rekla da bi na temelju dosjelosti došla do prava na vlasnički list i upisa u knjigu prvo moram naći eventualne nasljednike upisane te ih tužiti i dok to ne saznam nemam što napraviti/ poduzeti. Najjednostavnije ali i najskuplje bi bilo da platimo odvetnicu da sve istraži, međutim ta čestica ne vrijedi niti koliko odvjetnica traži kao predujam da preuzme slučaj. Kako da krenem u potragu za eventualnim nasljednicima kada o upisanoj gospođi znam samo ime i djevojačko, te udato prezime i datum kada je zemlju dobila na dar- 1921. godine.

Hvala na odgovoru i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija