Jump to content

Doživotno uživanje ili plodouživanje ??


crafter

Preporučene objave

Poštovani molim Vas pomoć. Naime teta mi želi kupoprodajnim ugovorom ( zbog kasnije nemogućnosti osporavanja ostale rodbine) prenijeti vlasništvo kuće o kojoj brinem i tu nema nikakvih nejasnoća, međutim željela bi osigurati da u bližoj ili daljoj budućnosti neću vlastitoj sestri koja je sada trenutno maloljetna onemogućiti korištenje nekretnine npr. za ljetovanje , odmor itd... Kako je najkorektnije od mene da postupim, a da bude pravne osnove i da teta bude zadovoljna prijedlogom. Znači vlasništvo nekretnine bi bilo u potpunosti moje uz moju obvezu da sestri omogućim korištenje iste?? Molim Vas pomoć jer mi je hitno..

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, zahvaljujem na brzom odgovoru, no molio bih Vas i dodatno kratko obrazloženje kako bih isto mogao prenijeti tetki.. Naime, svi smo u dobrim odnosima tako da bih volio to riješiti otvoreno ,jer nikada se ne zna što će biti... Znam kao laik jedino da bih plodouživanjem omogućio sestri i ostvarivanje financijske koristi iz te nekretnine( najam itd). a ono što ste mogli i iščitati iz mog pitanja je zapravo samo pravo na povremeno korištenje predmetne nekretnine.. Pa evo molim Vas samo kratko obrazloženje razlike i savjet kome da se obratim za sastavljanje takvog ugovora jer ne znam kako to treba izgledati, štoviše ako ste vi pravnik mogu se i Vama obratiti za isto.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

nemoze biti povremena sluznost,razlika je velika,kao sto ste rekli nosilac prava ploduzivanja koristi nekretninu,moze nekretninu dati pod najam,dok bi vi bili u obvezi placanja rezija..Sam pojam uzivanja kazuje da nosilac prava koristi nekretninu za osnovne potrebe,bez ubiranja plodova.

Po meni je bolje da tetka prije nego prenese pravo vlasnistva na vas,osnuje pravo sluznosti za sestru i to pravo da se upise u zemljisnim knjigama,koje ce kao takvo ostati upisano i nakov provedene vashe uknjizbe.

Odvjetnik moze sastavit ugovor o osnivanju prava sluznosti u koris vashe sestre,koji ce biti temelj upisa u zemljisnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija