Jump to content

Zapljena 1/3 čega? Molim pojašnjenje jer mislim da Fina neprovodi zakon


Lerka1

Preporučene objave

Čitajući zakone na vašoj stranici nisam našla odgovor, zato vam se javljam ovim putem da mi objasnite. Moj muž prima plaću u dolarima. Ima ovrhe po računima zbog toga smo napravili zaštićeni devizni račun u dolarima i kunski zaštićeni račun. Dobio je jedan dio plaće koji je iznosio 1250,00 dolara u banci su mi rekli da moraju zvati finu jer ona ručno dijeli prihod na 2/3 i 1/3 koju plijeni. Radi se konkretno o Splitskoj banci u Osijeku. Nakon nekoliko sati prihod je podijeljen na 630,00 dolara koje sam mogla podići i 525,00 dolara koji su zapljenjeni. Na upit u banci djelatnice mi nisu znale odgovoriti zašto i kako. Otišla sam u Finu Osijek gdje mi na šalteru za blokade također nisu znali odgovoriti zašto je tako podijeljena plaća. Otivši kod šefa odijeljenja također nisam dobila odgovor osim da je postupak po rješenje. Došla je i sljedeća plača koja iznosi 2250,00 dolara od toga je zapljenjeno 1.635,00 a na raspolaganje sam dobila 623,00 dolara. Svugdje sam pročitala da bi trebalo biti na raspolaganju 2/3 ali čega. prosječnog hrvatskog prihoda ili cijelog prihoda, meni više ništa nije jasno. Molim vas pojasnite mi zašto mi nitko od dijelatnika fine nezna odgovoriti po kojem zakonu se drugima uzima 1/3 a nama skoro sve a ostaje nam samo 3600,00 kn za život a zapljenjeno je 9500,00 kn. Hvala vam unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pojednostavit ću. Zapljenili su 10000 kn a na računu ostavili 3600,00 kn to nije 1/3, nerazumijem kako to mogu napraviti kada jasno u zakonu piše da na raspolaganju ostaje 2/3. Bez obzira da li prihod prelazi prosječnu hrv. plaću ili ne. Poslala sam i Fini pitanje ali neodgovaraju, bila sam u Fini ali nitko ništa nezna. A o banci da nepričam oni se totalno ograđuju i ništa neznaju. Želim odgovore!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provedba ovrhe na plaći u 2013 godini (NN 128/12)

U slučaju kada je plaća ili naknada plaće jednaka ili viša od prosječne neto plaće koja iznosi 5.464 kn, od ovrhe je izuzet iznos u visini 2/3 toga iznosa – 3.642,67 kn.

Znači od 10 000 kn zaštićen vam je navedeni iznos 3642,67kn a preostali dio se plijeni jer se za izračun uzima prosječna plaća za 2012 u Hrvatskoj. 1/3 se uzima od dohotka koji je manji od prosječne plaće u 2012 god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija