Jump to content

da li je moguce poreći moje pravo vlasništva???


mali1984

Preporučene objave

Pozdrav! Imam problem oko posjedovanja vlastite katastarske čestice koja je u mojem vlasnistvu 1/1.Izmeďu moje i susjedove katastarske cestice postoji ucrtana javna povrsina sirine oko 8-9 metara preko koje prolazi nerazvrstana cesta sirine max 4 metra.u stvarnosti to biva ovako:susjed posjeduje česticu širine oko18 metara(dok je u katastru ucrtana 12 metara.javna povrsina na kojoj bi se trebala nalaziti nerazvrstana cesta koja je ucrtana oko 8 metara u stvarnosti je manje od 2 metra s tim da nerazvrstana cesta sad polovicom svoje sirine(oko 1.5 m)sad ulazi na jednim dijelom na moje vlasnistvo! Dal je moguce da sam ja primoran izgubiti dio svojeg vlasnistva zbog toga sta je susjed godinama protupravno zauzimal javnu povrsinu te time i nerazvrstanu cestu izgural sa javne na moju k.cesticu?? Dal je izvadak iz katastra i izvadak iz zemljisne knjige uopce kakav dokaz da je to moje ili da bi taj dio trebao biti u mojem posjedu?? Neznam dal ste razumjeli problem,al unaprijed hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Nitko Vam ne može osporiti Vaše pravo vlasništva i posjeda registriranog u ZK i posjeda registriranog u katastru .

Ako međe Vašeg posjeda nisu vidljive tada možete tražiti sudsko utvrđivanje međa.

Ako je UP ucrtana cesta preko Vašeg vlasništva i posjeda ,izgradnja ceste neće biti moguća prije nego što se riješe imovinso-pravni odnosi . Za takve zahvate postoji strogo određena procedura .(izvlaštenje, pravična naknada za izvlašteno dobro ,rok u kojem se takvi planovi moraju realizirati itd.)

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Stav sluzbene osobe je bio:budite sretni sta vam ne fali vise nego samo metar-dva, na upit da ako meni fali,opcini fali veci dio povrsine koja se vodi kao opce dobro to znaci da netko ima puno vise nego bi trebao imati,ista je odgovorila da gdje sam ja bio kad su uzimali javnu povrsinu? Sta nisam prijavio u roku30 dana!sad je tako kako je i drugacije nemoze i nece biti!- na sto sam ja ostal zaprepasten,jer ako se tako lako stjece tuda imovina onda stvarno bi trebao biti sretan sto imam to sto mi je ostalo! Trebao bih savjet kako da natjeram sluzbene osobe da postojeci put pomaknu na mjesto gdje bi trebao biti tj. na opce dobro!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dal netko zna zakonske odredbe na koje se mogu pozvati da zaštitim svoje vlasništvo?

 

Članak 161.ZV

(1) Vlasnik ima pravo zahtijevati od osobe koja posjeduje njegovu stvar da mu ona preda svoj posjed te stvari.

(2) Vlasnikovo pravo iz stavka 1. ovoga članka ne zastarijeva, ako zakonom nije što drugo određeno

Članak 162.ZV

(1) Da bi u postupku pred sudom ili drugim nadležnim tijelom ostvario svoje pravo da od osobekoja posjeduje njegovu stvar zahtijeva da mu ona preda svoj posjed te stvari, vlasnik mora dokazati da je stvar koju zahtijeva njegovo vlasništvo i da se nalazi u tuženikovu posjedu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija