Jump to content

zastara kaznenog progona-ošteta


ivan.z

Preporučene objave

Da skratim,bio sam u pritvoru 7 mjeseci,zatim izlazim na slobodu,sa slobode sud me osudi na 8 mjeseci zatvora,ja se ne zalim ali žale se drugi okrivljenik i presuda ide na početak,zatim opet dolazim na sud međutim sud se odgađa,odgađa itd...ja nestajem (BIH) i prolaze godine ,ne znam ni šta se događa dal se sudi ikome itd..međutim znam da je nastupila apsolutana zastara 2012 godine jer je prošlo deset godina od počinjenja kaznenog djela(217.teška krađa) . i što sad ako dojdem na sud i tražim obnovu procesa (koje imam pravo ako sam osujden u odsutnosti?)

 

1.da li je nastupila apsoluta zastara kaznenog progona ?(djelo mi je nosilo max 5 godina,počinjeno 2012)

 

2 ako je zastara jer imam pravo na oštetu što sam bio u pritvoru?

 

P.S

nije za mene,nego kolega iz BIH zeli ponovo doč u lijepu našu pa da zna šta ga čeka,inače ima dvojno drzavljanstvo nitko ga nikada u BIH nije tražio niti policija niti sud za to djelo počinjeno hrvatskoj.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam vas dobro shvatio suđeno vam je u odsutnosti.

 

Prvo pitanje mi je malo nejasno s obzirom na prethodni tekst. Naime, kažete da vam se sudilo za kazneno djelo iz čl. 217. "starog" Kaznenog zakona i da ste saznali da je 2012. nastupila apsolutna zastara kaznenog progona jer je od počinjenja djela prošlo 10 godina (što bi značilo da je djelo počinjeno 2002.), a zatim u pitanju navodite da je djelo počinjeno 2012.?! Pretpostavljam da je riječ o grešci u pisanju. Ako je djelo doista počinjeno 2002., a riječ je o teškoj krađi iz čl. 217. "starog" Kaznenog zakona tada, ukoliko se radilo o osnovnom obliku tog djela (dakle stavak 1.), a nije se radilo se o kvalificiranome obliku iz st. 4., imajući u vidu da je za stavak 1. maksimalno propisana kazna 5 godina te imajući u vidu da je za navedeno djelo čl. 19. "starog" Kaznenog zakona propisan relativan rok zastare od 5 godina, prema čl. 20. istog zakona apsolutna zastara kaznenog progona nastupila je protekom 10 godina računajući od trenutka počinjenja djela, što bi bilo 2012., uslijed čega je donesena tzv. formalna presuda, odnosno presuda kojom se optužba odbija i tu priča završava pravomoćno.

 

Što se tiče drugog pitanja, smatram (a neka me drugi kolege koje imaju iskustva na području naknade štete slobodno isprave) da bi pravo na naknadu štete imali samo u slučaju ukoliko uspijete sa zahtjevom za obnovu kaznenog postupka te u ponovljenom postupku dobijete oslobađajuću presudu. Vi pravo na podnošenje zahtjeva za obnovu kaznenog postupka svakako imate, i to bez obzira na činjenicu nastupa zastare o čemu govori čl. 504. st. 3. Zakona o kaznenom postupku i bez obzira jeste li prisutni o čemu govori čl. 501. ZKP-a. U tom zahtjevu morate točno navesti po kojoj zakonskoj osnovi tražite obnovu i kojim dokazima potkrepljujete činjenice na kojima temeljite svoj zahtjev. Da ne duljim previše, pogledajte si primarno čl. 501. ZKP-a. Tek ako vam taj zahtjev bude prihvaćen i dođe do obnove postupka, te u tom ponovljenom postupku dobijete oslobađajuću presudu, tada svakako imate pravo i tražiti naknadu štete (i imovinske i neimovinske) od RH, što ćete naravno morati precizirati i dokazati u parničnom postupku. Ponavljam, ovo je moje mišljenje, a kolege koje se više bave naknadama štete možda imaju više saznanja, ja dosada nisam čuo da bi (samo) zbog zastare u kaznenom postupku netko tražio i dobio naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro ste shvatili što se tiče počinjena djela da greška u pisanju ipak je 2002godine djelo počinjeno.hvala na odgovoru,

 

 

i još jedno pitanje u svezi zastare

da li je moguče da nastupi relativna zastara izvršenja kazne ako se osuđenik nalazi u inozemstvu na nepoznatoj adresi ,sud ima izjavu od obitelji osuđenika koje je zahtjevao putem policije.

 

ovo pitanje nema veze sa gore postavljenim pitanjem od oštete i zastare kaznenog progona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i još jedno pitanje u svezi zastare

da li je moguče da nastupi relativna zastara izvršenja kazne ako se osuđenik nalazi u inozemstvu na nepoznatoj adresi ,sud ima izjavu od obitelji osuđenika koje je zahtjevao putem policije

Zastara će nastupit protekom određenog vremena bez obzira gdje se nalazi osuđenik i da li postoji poznata ili nepoznata adresa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija