Jump to content

naknada bilježniku....


annemarie

Preporučene objave

zanima me da li se može nekog osloboditi plaćanja naknade bilježniku za ostavinsku raspravu?

 

Oslobađanje od plaćanja troškova javnobilježničkog postupka regulirano je odredbom članka 41.

Zakona o javnom bilježništvu, kojom je odredbom propisano:

da stranka koja ima pravo na oslobađanje od snošenja troškova postupka po pravilima Zakona o parničnom postupku, može zatražiti od suda, koji je mjesno nadležan na području gdje se nalazi sjedište javnog bilježnika od kojega se traži poduzimanje službene radnje, da je oslobodi od dužnosti plaćanja pristojbi za obavljanje te radnje;

da zakonom određeni sud može, uskladu sa pravilima javnobilježničke tarife , osloboditi stranku, na njezin zahtjev, od plaćanja i nagrade i naknade troškova javnom bilježniku.;

da stranka može biti oslobođena od snošenja određenih troškova pružanja javnobilježničkih usluga uskladu s općim aktima Komore.

Za razliku od članka 41. Zakona o javnom bilježništvu ovo je pitanje podrobnije regulirano odredbama Zakona o javnobilježničkim pristojbama. Tako su u članku 10. ovog Zakona taksativno navedeni svi oni koji su oslobođeni plaćanja troškova pristojbe za isprave i službene radnje javnog bilježnika, a među njima su i:

imatelji socijalnih iskaznica, na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status i umirovljenici koji primaju zaštitni dodatak;

humanitarne organizacije i organizacije koje se bave zaštitom osoba s invaliditetom i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih u obavljanju humanitarne djelatnosti.

Osim navedenog, pitanje oslobađanja od plaćanja javnobilježničkih troškova uređeno je

Pravilnikom o oslobađanju od snašenja troškova pružanja javnobilježničkih usluga.

Sukladno ovom Pravilniku javni bilježnik može osloboditi stranku plaćanja javnobilježničke nagrade i troškova ako se radi o:

socijalno ugroženoj osobi;

žrtvama domovinskog rata;

invalidima domovinskog rata.

Ovaj status navedene osobe moraju dokazati odgovarajućim ispravama.

Na temelju ovog Pravilnika ne može se tražiti oslobađanje od plaćanja javnobilježničke nagrade i troškova ako se radi o slijedećim radnjama i poslovima:

poslovi i javnobilježničke radnje u svezi s trgovačkim društvima, ustanovama i zadrugama;

poslovi i javnobilježničke radnje kojima se stiče imovinska korist bilo u novcu, nekretninama, pokretninama, vrijednosnim papirima i pravima;

pravni poslovi i javnobilježničke radnje za koje nije neophodno sudjelovanje javnog bilježnika da bi se ostvarilo pravo s istim pravnim posljedicama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uz sav trud da saznam gdje i kako mogu ishoditi oslobođenje od plaćanje nagrade i naknade bilježniku,nisam uspjela.Uputili su me u Ured gdje se dobivaju potvrde za besplatnu pravnu pomoć,jer se navodno na sud ne može samo tako doći i tamo mi je rečeno da se takve potvrde ne izdaju.Bila sam pitati i dotičnog bilježnika ako mogu biti oslobođena plaćanja,ili dal se to može na rate.Rekao mi je da nema oslobađanja,niti davanja na rate i neka si posudim novce ako želim rješenje.Nije ni pokušao saznati zašto uopće trebam oslobođenje.Rekao je da neka računam na iznos oko 3000 kuna,ne razmišljajući da je to moja plaća zajedno sa putnim troškovima.Zbog sprovoda sam već u kašnjenju sa plaćanjem računa oko 2500,ako ne platim ovaj mjesec bar ratu plina i struje,za koji tjedan mi budu iskopčali.Da ne pričam da imam i druge račune;da djeci trebam kupit kruh.Plaća mi je opterećena kreditima,alimentacija mi ne doseže za sve što trebam zbog svih iznenadnih troškova zbog smrti roditelja.Ovo pišem tako da i ostali sa sličnim problemom vide da u ovoj državi ne možeš ništa,čak niti umrijeti da bližnjima ne napraviš dodatne troškove.Jer ne stignem ni tugovati za pokojnom zbog nedaća koje su me snašle.Sramota je da nije zakonom određena svota za javnog bilježnika primjerena trudu donošenja rješenja od nekih par stotina kuna.Smatram da za sve što steknemo u životu ionako platimo višestruko porez,da bi država smjela dozvoliti ovakvu pljačku malog čovjeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iskreno,bijesna sam....nisam upućena dobro,koliko se laički razumijem,nemam prava na oslobađanje zbog imovinske dobiti.Cijeli prošli tjedan sam pokušavala saznati kome da se obratim,ali ništa nisam uspjela.Rečeno mi je da se takve stvari ne rješavaju na sudu nego u Općini u uredu za besplatnu pravnu pomoć,gdje navodno rješavaju pitanja za besplatne pravne poslove,raspitivala sam se čak i na Centru za socijalnu skrb,ni tamo me gospođa nije znala uputiti,a do njihove pravnice nisam došla.Zato sam i otišla bilježniku.Recite mi da li je kasno da to obavim u utorak kada je rasprava?Jer on koliko sam shvatila može obaviti raspravu,ali ne izdaje rješenje dok nije plaćen postupak.

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo zbog činjenice da ćete naslijediti ostavinsku imovinu, vi se ne možete osloboditi plaćanja troška ostavinskog postupka. Ako biste se eventualno odrekli imovine ili svoj dio ustupili nekome od sunasljednika, tada ne biste bili u obvezi snositi taj trošak.

Činjenica je da se tijekom postupka kod bilježnika vrijednost imovine utvrđuje na temelju izjave nasljednika, odnosno njihove procjene, ali mišljenja sam da bilježnici često paušalno odrede jednu svotu pretpostavljajući da imovina vrijedi toliko i toliko dok to u stvarnosti možda nije tako.

Tu vam Zakon o javnom bilježništvu pruža jednu mogućnost, pa si pogledajte:

 

 

Sporovi o nagradi i naknadi troškova

Članak 162.

(1) Ako stranka ne prihvati obračun javnog bilježnika o visini nagrade i naknade troškova, javni bilježnik i stranka mogu zatražiti od zakonom određenog suda na području kojega je sjedište javnog bilježnika da odmjeri visinu nagrade odnosno naknade troškova. Protiv odluke suda dopuštena je žalba u roku od osam dana. Drugi pravni lijekovi nisu dopušteni.

(2) Postupak iz stavka 1. ovoga članka provodi se po pravilima izvanparničnog postupka.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija