Jump to content

Netočno prezime u zemljišnim knjigama


mila68

Preporučene objave

Ne znam da li je ovo dobar forum ali svakako molim savjet,naime radi se o tome da je mome ocu umrla majka još prije 10g.On je njoj jedino dijete ali ona se udavala tri puta a on je dijete iz prvog braka i nosi prezime svog oca što je ovdje mislim i nebitno.Njegova majka je tokom života znači koristila četiri prezimena,a da stvar bude bolja ima i dva imena.U zemljišnim i katastarskim knjigama je upisana pod prezimenom svoga drugog muža a umrla je s prezimenom trećeg i tako stoji i dalje otac kaže da je iza njene smrti dobio riješenje sa suda da ne posjeduje nikakvu imovinu.Nažalost do sada nije poduzeo ništa jer nije bio pozvan na nikakvo ročište u svezi ostavine.Njenu imovinu on i koristi(radi se o kući i nekoliko čestica zemljišta) .Tu bi imovinu on sada želio prenijet na mene.Zanima me da li on može pokrenuti ponovno ostavinski postupak i promjeniti prezime svoje majke u zemljišnim katastarskim knjigama.Što napraviti prije i kako.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski sud je mogao riješiti da se ne pokreće ostavinski postupak jer ostavitelj nije ostavio imovine, ili je u ostavinskom postupku mogao utvrditi to isto. U drugom slučaju je nasljednik utvrđen, u prvom ne mora biti. O čemu se radi treba vidjeti iz rješenja.

 

Prvo baš nije vjerojatno, jer se postavlja pitanje zašto je sud uopće odlučivao ako nisu postojale pretpostavke, kao i tko je u tom slučaju tražio pokretanje ostavinskog postupka.

 

Neovisno o tome, ako se radi o prvom, treba tražiti pokretanje ostavinskog postupka.

 

Ako se radi o drugom, treba tražiti raspoređivanje naknadno pronađene imovine s pozivom na broj prethodnog ostavinskog postupka.

 

Prezime pokojnice u zemljišnim knjigama ne može se više mijenjati jer bi to mogao tražiti samo nasljednik, a očigledno prvo treba utvrditi nasljednika da bi on mogao postaviti takav zahtjev. Međutim, to je nepotrebno.

 

Ostavinskom sudu uz zahtjev za raspoređivanje imovine treba priložiti svu dokumentaciju iz matičnog ureda iz koje je vidljiv slijed mijenjanja prezimena pokojnice, tj. dokazati da se radi o istoj osobi a ujedno dokazati i srodstvo koje je temelj nasljeđivanja, pa će se rješenjem o nasljeđivanju odrediti upis nasljednika na mjesto pokojnice bez posebnog postupka promjene prezimena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

pokušat ću biti preciznija,nakon njene smrti sve je obavljeno u matičnom uredu kako treba znači prijava smrti,odjava u policiji mirovinskom, zdravstvenom.U matičnom uredu moj je otac sebe naveo kao nasljednika.Dalje su oni valjda službeno nastupali kako s tim treba.Sa suda je došlo riješenje da nikakva imovina na dotičnoj nije pronađena, on se ne sjeća doslovno što je pisalo u tom riješenju ali u biti je to, predpostavljam da onda se i ne pokreće postupak.Znači li to da on treba sada pokrenuti ostavinski postupak i kako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se moglo znati kakvo je rješenje sud donio, treba pročitati rješenje. Možete ga pokušati pronaći u arhivi suda ako ga nemate.

 

Ako to nije moguće, možete pokrenuti ostavinski postupak. Ako sud utvrdi da je on već vođen, vjerojatno će interpretirati vaš prijedlog kao zahtjev za raspoređivanje naknadno pronađene imovine, ili će vas uputiti da takav postupak pokrenete.

 

Ako podnesete zahtjev za raspoređivanje naknadno pronađene imovine a sud ne bude u mogućnosti pronaći spis ostavinskog postupka, vjerojatno će postupiti slično prethodno opisanom.

 

Dakle, u biti nema razlike osim što se može desiti da će sve nešto dulje trajati ako podnesete neodgovarajući prijedlog.

 

Ostavinskom sudu će nasljednik morati dokazati da je nasljednik, a za to će osim izvatka iz knjige rođenih za nasljednika i umrilh za ostavitelja očito biti potrebni i izvatci iz knjige vjenčanih u kojima su upisane promjene prezimena, ili neki drugi odgovarajući dokument iz kojeg će biti vidljivo da je osoba upisana u z.k. pod jednim prezimenom upravo ostaviteljica s drugim prezimenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija