Jump to content

Sanitetski prijevoz


Doc.

Preporučene objave

Doktorica sam u OB Sisak. Noćas u dežurstvu dogodila se slijedeća situacija: Hitna dovozi pacijenta koji treba moju pomoć. Ja odradim svoj dio posla i trebam ga poslati natrag njegovoj kući jer nema indikacije za hospitalizaciju. Uz to nemam niti mjesta na odjelu gdje bi ga mogla primiti. 4 su sata ujutro. Doktor Tima 1 koji ga je dovezao uviđa problem i spreman je pomoći na način da bolesnika odvezu kući. Tome se protivi i to odbija vozač kola Hitne pomoći. Doktor tada zove i budi Tim 2 (tehničar i vozač), navodno razgovara sa šefom Sanitetskog prijevza koji navodno kaže da će netko doći. Doktor i njegov vozač odlaze, a bolesnik ostaje čekati prijevoz u hodniku Hitne kirurške ambulante. Ja se vraćam u 7:30 ujutro pogledati drugog pacijenta i pronalazim gospodina da i dalje čeka prijevoz. Da spomenem da je bolesnik operiran zbog karcinoma, još uvijek sa šavima, u nemogućnosti da sjedi zbog prirode operacije te ga zbog ležanja sve piočinje boliti.

Zanima me tko je dužan zbrinuti tog bolesnika, zanima me gdje mogu pročitati pravilnik o obvezama Tima 1, Tima 2, te Sanitetskog prijeoza, njihovo radno vrijeme i ovlasti. Pitam ponajprije jer ne želim da se takva stvar više ikada ponovi, pacijenata radi.

Svaka pomoć je dobrodošla. Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ovom slučaju izvjestite ravnatelja Vašeg Zavoda koji će vjerujem to pitanje postaviti Domu zdravlja koji obavlja uslugu sanitetskog prijevoza na tom području i koji bi trebao u konkretnom slučaju ispitati zbog čega tom pacijentu nije pruženo indicirano korištenje zdravstvene zaštite u nekakvom razumnom roku.

 

Nema potrebe da Vam navodim da je prema odredbama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja doktor u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi koja provodi hitnu medicinu kod kojeg je osigurana osoba u postupku liječenja utvrđuje potrebu sanitetskog prijevoza, a da je prema sklopljenom ugovoru i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti isti trebao biti osiguran ne ovako kako ste to gore opisali.......

 

Imam dojam da se ovdje radi o individualnom propustu (Doma zdravlja) koji se definitivno više ne bi trebao ponoviti, pa se eto Vi nemojte zamarati s rješavanjem tog problema nego ga argumentirano iznesite tamo gdje ga nadležni i trebaju riješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Pozdrav, ne znam da li mogu oživjeti ovu temu, ali htjela bih pitati kakva su prava pacijenta kod čekanja na sanitetski prijevoz. 

Konkretno, moj otac je polupokretni korisnik Doma za starije u Zagrebu i ima pravo na sanitetski prijevoz kada ide u bolnicu na preglede i kontrole. Taj dan se na kraju redovito pretvori u mučenje. Prijevoz uvijek dođe po njega na vrijeme jer ima točno određene termine pregleda, ali za povratak u dom čeka satima. Trenutno smo u situaciji kada mora ići na kontrolu svaki tjedan-dva i to je svaki put sve gore, tim više što zbog restrikcija ne može imati pratnju. On u bolnici obavi pregled za otprilike pola sata-sat vremena, a onda čeka 6 do 8 sati prijevoz da dođe po njega. Ne moram ni napominjati da dok čeka u bolnici, ne dobije ni hrane ni vode. A već se je dogodilo i da se vrati u dom toliko kasno da više ni ne dobije ručak nego samo suhu večeru. Kao da je na izdržavanju kazne, a ne na medicinskoj skrbi. To je očito sad već postalo standard i nikome nije ništa čudno, ali meni je nevjerojatno da ga se u jednom smjeru može bez iznimke dovesti na vrijeme, a u drugom smjeru jednostavno nikad, ali nikad ne može doći na red barem unutar sat-dva. Bila je situacija prije par tjedana kada je sestra u domu napomenula da se taj dan provodi cijepljenje pa bi ga trebalo vratiti što prije i tog dana su ga prevezli u rekordnom roku. Dakle, zaključujem: ipak se može.  

Mene zanima koja su tatina prava i da li se uopće išta može poduzeti po tom pitanju da ne prolazi svaki put to mučenje, pa i eventualna pratnja koja je u normalnim uvjetima uz njega, to je doslovce nečiji radni dan od 7-8 sati kojeg se provede čekajući. Znam da su vozači saniteta nezadovoljni i općenito nam je stanje u zdravstvu loše, ali trebaju li zato ispaštati nemoćni i najranjiviji kojima je pomoć najpotrebnija?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija