Jump to content

Dokazivanje vlasništva


lidiafx

Preporučene objave

Poštovani,

1978 god, moj pokojni suprug dobio je od grada Zagreba pravo da izgradi stan u potrkovlju zgrade u Zagrebu. Tada je SIZ vodio te poslove i kao jedini mogući način: suprug je bio KREDITOR SIZ-a, a pravno SIZ nosioc kao investitor građevinske dozvole.

SIZ se obvezao Ugovorom da će po završetku i prijemu stana upisati stan u zemljišne knjige, da će sklopiti Ugovor o korištenju stana, a da će se kreditoru vratiti novac za izgradnju istog; ili u cijelosti ili u vidu stanarine.

SIZ nije upisao stan u zemljišne knjige nakon tehničkog prijema stana. Nliti je uložen novac vraćen u bilo kojem obliku. Niti je sklopljen Ugovor o korištenju stana.

Dakle, stan ima građevinsku i tešhničku dozvolu.

Pravni slijednik SIZ-a jest grad Zagreb.

Tada je vrijedilo da se stanari zgrade ODREKNU dijela potrkovlja u korist izgradnje nove stambene jedinice. Kao što su naravno, za sve potrebito ishođene valjane dozvole, što je i prethodilo izdavanju građevinske i uporabne dozvole.

 

Danas, neki od stanara traze od mene da dam novac za taj prostor s tvrdjom da je to njihov prostor, jer su u medjuvremenu otkupom postali vlasnici svojih stanova.

2006 stan je izgorio do temelja, za što sam od redovitog Alians osiguranja dobila nešto novca za adaptaciju, te sam to prepustila za izvođenje GSK. Ne mogu tvrditi, ali stanar ispod mene je ili presjekao dovod vode u moj stan, ili je zaista pukla cijev - te je hitnoj intervencijskoj sluzbi rekao da samo zakrpe i ostave presjecen dovod vode u moj stan. Tvrdi da izvođenje vode u moj stan nije bilo lege artis, te taj stan i nakon prijema adaptiranog prostora nema vodu, vodim sud od 2008 - kao po hitnom postupku.

 

Dakle, imam 2 problema:

 

1. Tuzila sam sve stanare kao i grad Zagreb za dokazivanje vlasništva.

Sto i kako stvari stoje s tim?

 

2. Tuzila sam stanara ispod mene da je duzan trpiti dovod vode u moj stan. On tvrdi da su cijevi stare - da je profil nedovoljan.. i itd. Pa ako sud odredi da mora trpiti, stanar ispod njega ce takodjer praviti probleme... Znaci li to da moram ona redom tuziti stanere po katovima?

Obzirom da je voda Ustavom zaštićena i zaista osnovna ljudska potreba - po hitnom postupku i stotine požurnica - od 2008 do danas - ništa. Izlazio je vještak - te ustvrdio kako se ne mogu spojiti, a trazilo se da odredi kako se mogu spojiti... i citava zavrzlama. Stanar ispod mene je promijenio profil cijevi u svom stanu i sazidao novu kupaonu, što je vjerovatno načinom sprijećio.... ne znam ni sama.

U arhivi grada ne postoji dokumentacija za ivedene vodovodne instalacije iz kojih bi bilo vidljivi profili u starom dijelu grada - centar.

 

Stanari su prilicno neskloni da suradjuju, dapace - nadaju se mogucnosti da ja moram dati novac za taj prostor, a ujedno me eto 'ucijenjuju' i vodom.

 

Kako stoje stvari sa dokazivanjem vlasništva, jesam li ja na kraju vlasnik ili ipak nisam??? Što je sa novcem koji je SIZ trebao vratiti, upisom u zemljišne knjige. Dali je ta tuzba dovoljna i kako to sve ide dalje - nadam se ne stoljećima..

 

Kao i što da radim s dobivanje vode konačno u predmentn stan? jer i ovo već traje - predugo.

 

Unaprijed zahvalna na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali su stanovu etažirani ?

ko je vlasnik zgrade ?

 

protiv vlasnika zgrade podnijeti tužbu za utvrđivanje prava vlasništva ulaganjem.

kao dokaz priložiti kopiju ugovora sa SIZ-om, građevinsku dozvolu i drugu dokumentaciju koju posjedujete.

 

kad je došlo do ulaganja vlasnik zgrade je bio grad u čije ime je SIZ odobrio navedene radnje. vlasnici stanova su pravni sljednici (ako je izvršeno etažiranje a ako nije vlasnik zgrade je i dalje grad).

 

pomoć stručne osobe bi bila poželjna.

postupak je složen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Etažiranje nije provedeno, moje saznanje je upravo stoga - što premetni stan je 'čardak ni na nebu ni na zemlji. Stoga je i tužen grad i svi stanari - bilo vlasnici (otkupljeno ili ne).

 

No, niste mi odgovorili, oni traze (predstavnik stanara . koji se vodi Zakonom o nadstojničkim stanovima ili zajedničkim prostorijama, a kojih su se odrekli 1978 u ime kreditora) od mene novac, pa da mi potpišu da sam ja vlasnik.?????

Iz saznaja - koliko mjerodavnih, imam spoznaju da oni nemaju nikavih temelja da isto potražuju od mene. U tom stanu stanujem vec gotovo preko 30 godina.

 

I na pitanje dobivanja vode - takodjer bi molila odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisu mogli prije 30 godina postavljati uvjete.

odobrenje za ulaganje je dao tadašnji vlasnik stanova (zgrade), kog je zastupao SIZ.

SIZ je imao ulogu upravitelja a imenovan je od strane vlasnika.

 

kod otkupa stanova su kupili stanove u zatečenom stanju.

vlasništvo stana ćeš dokazati presudom (ako bude povoljna za tebe)

 

nije izvršeno etažiranje i vlasnici stanova zakonski nisu vlasnici stanova jer nisu upisani u zemješnim knjigama kao vlasnici. knjižni vlasnik je grad.

 

po zakonu susjed mora trpiti određene radnje (radove i postavljanje vertikale za vodu i kanalizaciju). tužba je rješenje problema ako susjed ne dozvoli radove.

stručna pomoć je potrebna. u pitanju je vrijedna imovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija