Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju i nužni dio...


MAXtv

Preporučene objave

:frajer:

 

Moja mama, nakon očeve smrti, barem 10 godina živi u vanbračnoj zajednici s jednim gospodinom. On je odavno rastavljen i iz tog braka ima dvoje djece. Njima je (bivšoj i djeci) prepisao kuću i još puuuno toga, da ga više nikad za ništa ne pitaju. Oni se toga slijepo drže i fakat već 2 desetljeća niti ne znaju di im je otac. E sad, on ima svoju kuću koja je njegova djedovina i nju želi ostaviti mojoj mami. Javni bilježnk im savjetuje ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem bi on nakon smrti sve pokretnine i nekretnine, pa i račune u banci ostavio mojoj majci. Mene zanima dali njegova djeca bez obzira na taj ugovor imaju pravo na nužni dio? Dali se takav ugovor može naknadno pobijati? Ono kao, stari je ishlapio kad je to potpisivao ili ona je vještica pa ga je začarala i na prevaru dobila potpis... Znam da je u trenutku sklapanja ugovora potrebna liječnička potvrda o uračunčjivosti, ali dali se ona može osporiti obzirom da gospodin pije razne lijekove za tlak i sl. već dugo godina.

Ukratko, koje je najsigurnije riješenje da se nakon njegove smrti imovina ne dijeli (pa ni nužni dio) nego sve pripadne mojoj mami?

 

I još za kraj, što ako moja mama umre prije njega? Kome onda sve ide?

 

Unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako gospodin sklopi s vasom majkom ugovor o doz.izdrzavanju,onda nema tu vise potrazivanja nuznog dijela,a ruku na srce vec su dobili imovinu darovanjem.

U slucaju da majka kao davateljica uzdrzavanja umre(izvinjavam se na gruboj rijeci) prije primatelja uzdrzavanja,onda vi nasljedjujete majku i stavljate se u ulogu davatelja uzdrzavanja,odnosno prava i obveze iz ugovora prelaze na vas,naravno ukoliko vi to zelite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na brzom odgovoru! Čuo sam i od JB isto, pa mi sad Vaš odgovor uljeva vjeru da je to stvarno tako. Nebih volio da na kraju od svega najviše "izgubi" moja mama koja se stvarno brine i posvećuje tom gospodinu, a poslije dođe netko koga sad nije ni briga i započnu sudske trakavice i sve se ospori. U krajnjem slučaju, nakon mame, gubimo ja i moja djeca. Kako god to grdo zvučalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija