Jump to content

Veza sa muškarcem u Srbiji i dijete iz prvog braka.


Herbeta

Preporučene objave

Dakle u postupku sam rastave, točije na samom početku. Iako ja i suprug već neko vrijeme, oko godinu dana, ne živimo zajedno. 5 godišnje dijete živi samnom i vjerujem da ćemo se oko toga dogovoriti, jer on je rekao da neće tražiti skrbništvo već da se ljudski dogovorimo kako će i kada viđati dijete. Za sada sve štima bez većih problema. Međutim, upoznala sam nekoga u susjednoj Srbiji pred 8 mjeseci. Posljednjih 6 to je preraslo u vezu i koliko mogu, a i zbog posla provodim vrijeme sa novim muškarcem u svom životu. Počeli smo potezat pitanje, šro i kako dalje, i voljeli bi da ta naša veza bude nešto ozbiljnije, međutim gotovo sam sigurna da moj bivši suprug kad bi to čuo ne bi bio oduševljen. Zanima me koje su moje pravne mogućnosti da dijete povedem sa sobom ako bih se odlučila na odlazak. Sigurna sam da je moguće, samo ne znam što mi je činiti. Naravno da ne mislim isključiti oca iz života djeteta, ali s obzirom da nije baš blizu i da će se bivši protiviti tome, od kuda krenuti? Sadašnji je odvjetnik u susjednoj državi i pomogao mi je koliko može savjetima vezano za njihove primjere, ali nije isto. Slično je sve, ali opet nije isto. Od kud krenuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Od kud krenuti."

 

Krenut ćete od dogovora sa djetetovim ocem i o svemu što se dogovorite sastavit ćete "plan roditeljstva" koji treba sadržavati: kome će dijete biti povjereno na zajednički život, "osobne kontakte" ili puno primjereniji naziv "roditeljsko vrijeme" koje će dijete provoditi sa roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život, uzdržavanje .... itd i sve to ćete dostaviti nadležnom centru i sudu koji će ukoliko to nije u suprotnosti sa djetetovim interesom i donijeti takvu odluku.

Niste mi baš najjasniji u postu jer prvo tvrdite da ćete se oko svega dogovoriti pa onda tvrdite da djetetov otac neće biti oduševljen. Iz toga mogu jedino zaključiti da se niste sa djetetovim ocem dogovorili oko djetetovog odlaska u Srbiju, a kamoli da ste razmislili o sljedećem i najvažnijem: kako je u interesu malodobnog djeteta mijenjati sredinu na koju se već naviklo?

Izmjenama Obiteljskog zakona predvidjet će se mogućnost ograničavanja djetetovog odvođenja iz sredine na koju se već naviklo ako bi taj postupak bio izveden bez suglasnosti drugog roditelja i poslužio kao jedan od načina manipulacije djetetom, odnosno način da se djetetu uskrati pravo na drugog roditelja.

Naravno ne tvrdim da će se to desiti i u vašem slučaju, samo vam to napominjem kao realnost izmjena Obiteljskog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Nemam namjeru uskratiti djetetu oca, ali niti učiniti nešto loše svom djetetu. Moj trenutni posao zahtjeva češća putovanja u susjednu državu. Naravno da o svom trenutnom intimnom životu ne govorim svom bivšem suprugu. Mene samo zanima, ukoliko se donese riješenje da dijete ostaje u zajedničkom životu samnom, što će sudeći prema svemu ubrzo tako i biti, koji su mi sljedeći koraci ukoliko bude potrebe za preseljenjem zbog nove veze i situacije. Pitam o tehničkim postupcima i njihovom redoslijedu. Ja i bivši smo civilizirani ljudi, nema svađa, barem ne nekih dramatičnih i bolje se dogovaramo sada nego prije, ali iz razloga predrasuda i povijesnih činjanica, gotovo sam sigurna da ovo neće ići glatko. On za moju vezu zna, i već je jednom napomenuo da mogu dijete odvesti bilo gdje na svijetu, ali u Srbiju ne. Istovremeno je rekao da će mi samo tražit zabranu da dijete vodim iz zemlje (ako to može, nisam još došla do tog dijela upoznavanja sa zakonom), ali neće tražit suživot sa dijetetom jer on za to zbog posla i stila života nema vremena. Iako je teško iz bilo čijeg teksta po forumima zaključiti o kakvim osobama je riječ, ja ipak moram naglasiti da smo mi dvoje običnih roditelja, koji sve čine da svom djetetu osiguraju najbolje. Obožavamo to malo stvorenje i njena nam je budućnost na prvom mjestu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan od ciljeva koji se želi postići "planom roditeljstva" je da se roditelji dogovaraju i da taj dogovor stave na papir i dostave u spis u centru i na sudu.

Centar će nakon toga, ukoliko vaš dogovor nije protivan interesu djeteta, napisati svoj prijedlog i mišljenje u skladu sa vašim dogovorom i proslijediti sudu.

Sud će, ukoliko vaš dogovor nije protivan interesu djeteta, donijeti odluku u skladu sa vašim dogovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija