Jump to content

prenos vlasnistva nekretnine u naslijedjivanju


dodobird

Preporučene objave

postovani,

nasijednik sam stana u stanbenoj zgradi na osnovu ostavinske izjave moje tetke (koja trenutno zivi u tm stanu i koja je vlasnica stana), ostavinski list je ovjeren kod javnog biljeznika i u njemu sam naveden kao jedini naslijednik. Da li i kako mogu taj stan prepisati i uknjiziti sebe kao vlasnika mada nisam Hrvatski drzavljanin?

Dakle, tetka bi ostala najnormalnije zivjeti u stanu do svoje smrti ali bih svakao zelio da se stan uknjizi kao moje vlasnistvo sto prije.

Prije 4 godine, kada smo njen testament registrirali kod javnog biljeznika mi je bilo savjetovano da to nije neophodno a i da, obzirom da sam strani drzavljanin, kosta prilicnu svotu novca.

Ja bih ipak zelio da to regulisem sto prije i zato me zanima postupak.

Hvala za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala lijepo na odgovoru. Imao bih jos dodatno pitanje, naime, jedan sudija u Gospicu mi je u nevezanom razgovoru spomenuo variantu sa darovnicom, mogucnost da tetka "daruje" stan i na taj nacin nekretnina predje u moje vlasnistvo, uz navodni (obavezni) ugovor o dozivotnom uzdrzavanju ili tako nekako?

Unaprijed hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doticni gospodin vam je ispravno rekao,mozete sklopiti ugovor o darovanju ili ugovor o dozivotnom ili dosmrtnom izdrzavanju.

Na temelju ugovora o darovanju ili ugovora o dosmrtnom izdrzavanju,mozete steci vlasnistvo za zivota darovatelja,odnosno primatelja izdrzavanja,sto nije slucaj kod dozivotnog izdrzavanja,na temelju kojeg se stjece vlasnistvo smrcu primatelja izdrzavanja,uz naravno upis tog prava u zemljisne knjige,kao modus stjecanja.

Stranci mogu stjecati pravo vlasnistva na nekretninama u HR,pod pretpostavkom uzajamnosti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija