Jump to content

Sanitarna inspekcija: tumačenje Pravilnika o standardima za akustiku u građevinarstvu


moses

Preporučene objave

Molim stručno mišljenje. Živimo u stanu iznad ugostiteljskog objekta u manjoj zgradi. Zbog neprestanih problema sa bukom iz objekta prethodni vlasnici stana su zvali sanitarnu inspekciju koja je naložila mjerenje buke i izolacije između nas.

Atestirana tvrtka se pojavila, mjerili su buku i ispitivali zvučnu izolaciju. U primjerku izvještaja koji smo dobili od njih stoji da je mjerenjem buke utvrđeno da je sve u redu, izlazna snaga audio uređaja je ograničena itd, itd.....međutim, svima u zgradi u kojoj stanujemo je kristalno jasno da je zvučna izolacija loša, a vlasnik objekta nije ništa učinio da ju poboljša, samo je provizorno poljepio nešto stiropora na strop i to prekrio kartonskom ambalažom od pića. Muzika nije problem, problem su vikendi kad se odozdo čuje čak i glasno pričanje, smijanje, lupanje....doslovce kao da i nema pregrade između nas.

U izvještaju o ispitivanju zvučne izolacije stoji da ista NE ZADOVOLJAVA propisane vrijednosti prema Pravilniku (tj. normi HRN U.J6.201.1989), ali da prema točki 4.8 navedene norme za pregrade prema bučnim međukatnim prostorijama mogu se uzeti i manje vrijednosti zvučne izolacije ako je ispunjen zahtjev za najveći dozvoljeni nivo buke za stambene zgrade, što prema njihovom zaključku jest, prema izvještaju o mjerenju razine buke od strane iste tvrtke.

 

Jednom rječju, tvrtka je zaključila da u tom slučaju konstrukcija zadovoljava.

 

Slijedom navedenog, sanitarna inspektorica je zaključila da su u objektu provedene mjere zaštite od buke te je obustavljen daljnji upravni postupak (pretpostavljam nekakva kazna ili prijava sanitarnoj inspekciji zbog prevelike buke iz objekta).

 

Može li se i kako uložiti žalba na navedeno, što to uopće znači i ima li ikakve mogućnosti promjene trenutnog stanja?

 

Kako je moguće da atestirana tvrtka mjerenjem izolacije utvrdi da konstrukcija ne zadovoljava, ali tumačenjem točke te i te ipak zadovoljava?

 

Također u izvješću stoji da nije priložena projektno-tehjnička dokumentacija (zgrade).

 

Molim stručnjaka za savjet i pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija