Jump to content

podjela imovine


leona123

Preporučene objave

U braku smo 11 godina, jedno malodobno dijete od 10 godina. U braku smo kupili stan i auto, obadvoje na njegove ime i na njegovo ime glase krediti. Ja sam imala punomoc za kupovinu stana i uz to su moji roditelji dali hipoteku na svoj stan da mozemo podignuti kredit. S obzirom da me s djetetom tjera na ulicu i nema dogovora, zanima me kakva prava imam. On se ne zeli dogovotiti,ne pada mu na pamet prodaja i podjela stana, smatra da mi, s obzirom da on placa kredite, ne pripada nista. Imam li pravo na dio stana i kako doci do toga kad ga ne zeli prodati. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan je kupljen u braki i bračna je stečevina kao i auto.

bračna stečevina je i kredit. on plaća kredit ali kao da ga plaćaš i ti, barem za onaj dio dok ste u braku.

 

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

prema dokazima sud će podjeliti imovinu.

hipoteka nema uticaj na sticanje vlasništva kao ni punomoć.

stan i auto su na njegovom imenu ali ako je navedena imovina kupljena u braku i od zarade zarađene u braku (nije bitno ko je i koliko platio) u suvlasništvu je oba bračna patrnera (bez obzira na čije ime se vodi)1/2 i ¸1/2 osim ako je imovina nabavljena novcem stečenim prodajom osobne imovine (nasljedstvo ,dar).

u vlasnički list napraviti zabilježbu spora, nakon podnošenja tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mozete ga rasturiti- ko beba zvecku

 

stan ce se ako se moze geometrijski podjeliti, ako ne prodat ce ga sud za 1/2 vrijednosti (ili tko ponudi vise na javnoj drazbi)

(Postupak, vjestaci, eventualne pregradnje kostaju min 10 pa na vise tis kn)

 

auto ce se prodati za par tisuca kuna

 

kredit ce se prestati placati, banka ce aktivirati hipoteku ili ce vasi roditelji morati nastavit placti taj kredit ako ne zele izgubiti kucu

 

:(

 

dobit cete alimentaciju, 1000 i nesto sitno kuna mjesecno

 

postupak na sudu, jedan za razvod,pa za podjelu bracne stecevine, pa za za razvrgnuce suvlasnistva

 

troskovi zivciranje, gubitak vremena

 

ovo vam je otprilike ukupna slika na koju trebate racunati

 

mislim da vam je ovo dobro znati da vas ne iznenadi

ako grijesim, vec ce me netko ovdje ispraviti

 

pravi (pravni) odgovor kako da krenete u te postupke mozda direktno dobijete od nekoga ovdje, ali mozete to sve pronaci ako pretrazite pravne savjete koji su vec objavljeni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogrešno.

sud donese presudu da je imovina bračna stečevina ? (ovisi od dokaza) i u suvlasništvu 1/2 i 1/2 . kredit se nastavlja plaćati ali po sudskoj odluci tu obvezu ima i drugi bračni partner

nako upalte rate kredita druga strana ima pravo potraživati 1/2 iznosa od uplaćene rate.

 

naknadno tužbom za razvugnuče vlasništva

vlasništvo se djeli ili slijedi sudska prodaja i podjela novca (što nije povoljno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogrešno.

sud donese presudu da je imovina bračna stečevina ? (ovisi od dokaza) i u suvlasništvu 1/2 i 1/2 . kredit se nastavlja plaćati ali po sudskoj odluci tu obvezu ima i drugi bračni partner

.........

naknadno tužbom za razvugnuče vlasništva

vlasništvo se

djeli

ili slijedi sudska prodaja i podjela novca (što nije povoljno).

 

pa tu ja pozivam na oprez:

ako izostane nekolko uplata, banka je puno brza, prije nego sto sud uopce sazove rociste moze vec biti 5 ili vise rata neuplaceno pa ce banka aktivirati hipoteku i poslje je slaba utjeha da ce oni to moci parnicom potrazivati od svoje kceri i bivseg joj muza :(

 

stanove je nadsve nezgodno i skupo dijeliti

dakle treba postojati tehnicka mogucnost: vjestvo koje kosta 5 do 8 tisa kuna, i kako vjestak odluci, ako nije povoljno trazite novo vjestacenje sa izvjesnim troskom i neizvjesnim ishodom.

 

ja se izrazavam neprecizno, i nepotpuno kad se radi pravnim aspektima

 

ali to da za ovakav pothvat treba imati dovoljno slobodnog novca je cinjenica

 

inace rizik je ogroman

 

slabija strana moze sve dobiveno u podjeli morati potrositi na troskove

 

pogotovo ako nije svjesna da ce to biti dugotrajno pa se nepovoljno zaduzi i racuna na dobit

 

moguce je da nitko ne zeli kupiti 1/2 stana cak i da se nekim cudom to brzo podjeli

 

onome ko bi na to racunao to bi mogao biti problem

 

leona123, jako je lako danas skliznuti u duznicko ropstvo, ja savjetujem oprez

 

da vi imate prava to nije sporno, ja vam samo pokusavam naglasiti da borba za ta prava jako puno kosta i dugo traje a nema garancije da cete moci povoljno prodati svoj dio ili naplatiti troskove. Sud moze kako hoce odrediti tko ce snositi troskove postupka, dovoljno da nesto nespretno kazete ili cak ni to.

Tko ima novaca, moze se godinma igrati, inatiti, tuziti usitno i za svaku parnicu koju gubi pokrenuti tri nove tuzbe koje ce dobivati.

ono sto korisnik bovu kaze : ovisi od dokaza je posebno sklizak teren

dokaz je cesto puta kazivanje svjedoka

dominantnija strana ce imati probitacnije svjedoke

 

ja i vama i vasem djetetu a i (bivsem)muzu zelim da da vam bude dobro, i nemam pojma kako cete to postici

samo trebate znati da ce u slucaju nesloge ogromne troskove suda,odvjetnika i vjestaka platiti nitko drugi nego vi svi(s vasim roditeljima) iz toga sto imate i sto cete zaraditi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala obadvojici na trudu. Propustila sam napomenuti da je hipoteka sa roditeljskog stana skinuta lani, tako da je ostala samo hipoteka na ovom stanu gdje zivimo. Kakvog izbora ja imam, coruptionbuster? Odseliti i prepustiti sve njemu, kao da 10 godina nisam zivjela tu, pa iako nisam placala kredit, sudjelovala sam na drugi nacin.

 

Ažurirano

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala obadvojici na trudu. Propustila sam napomenuti da je hipoteka sa roditeljskog stana skinuta lani, tako da je ostala samo hipoteka na ovom stanu gdje zivimo. Kakvog izbora ja imam, coruptionbuster? Odseliti i prepustiti sve njemu, kao da 10 godina nisam zivjela tu, pa iako nisam placala kredit, sudjelovala sam na drugi nacin.

 

Ažurirano

 

to(roditeljski stan neopterećen) mijenja stvar utoliko što ćete morati plaćati samo pola kredita za stan čiju polovicu bi mogli dobiti kasnije, manje ste izloženi riziku

svejedno trebaju vam novci za izgurati sve te parnice

pitanje je što će biti sa podjeljenim stanom.

Ako mislite da ga možte pregraditi pa iznajmljivati onda vam se to možda isplati, ali ako ce zjapiti prazan propadati i praviti režijske troškove onda treba odvagnuti da li želite takav teret.

 

Možete eventualno pokrenuti postupak pa se kasnije dogovoriti kad se druga strana uvjeri da je situacija ozbiljna.

Ali ako se druga strana zainati pa još zna da ne možete placati kredit može sačekati da banka pokrene ovrhu, pa kupiti preostali dug od banke i onda on stupiti na mjesto ovrhovoditelja. Tako tada može kupiti pola stana za pola cijene na drugoj dražbi.

Ovo znam jer sam sam ovako nešto morao napraviti (po starom zakonu je 1/3 bila minimum)kada me slučajni suvlasnik ucjenjivao tražeći 300% od vrijednosti više5%. (a k tome je bio pokušaj prevare u pitanju jer je ovrha već bila u tjeku a on je tražio cash)

 

Vidim da vi želite da se proda stan pa novac podjeli. To bi možda bilo moguće ako vještak ocjeni da je fizička podjela nemoguća. Međutim teško je danas i za neproblematičan stan postići dobru cijenu, a kamo li onaj gdje kupac možda treba raditi deložaciju.

Ako postignete polovicu uobičajene cijene stanova u okolini (ali nema garancije da će ga netko htjeti pored tolko praznih stanova) od tog trebate odbiti troškove i polovicu preostalog kredita.

 

Ja nisam pravnik, mogu vam samo dati ideje što da pokušate ali ne i kako to izvesti.

Medutim u ovoj situaciji vi bi mogli, naravno ako zaista dode do razvoda, provesti podjelu bračne stečevine (ne znam kako se to radi, ali možete to)i onda ste suvlasnik stana na papiru i morat ćete plaćati pola kredita..

 

Tražiti plaćanje najama za korištenje svog dijela je teško praktično izvesti. Međutim ulaganja i popravci će biti dijeljeni u istom omjeru a vi i ne znate hoće li on tražiti razvrgnuće.

 

Sve ovisi kolko ste vi jaki s novcima i živcima, te da li to želite da bi ostvarili opipljiv novac ili vam je stalo da istjerate pravdu.

 

 

Uz vlasništvo ide i odgovornost.

 

Kako imate i djete ako se uspijete suzdržati od toga krenete u spiralu destrukcije (oboje!) sigurno će vam budućnost biti vedrija.

Za budućnost vašeg djeteta bolje je da oba roditelja pretrpe što manju štetu.

Ako popustite u ostvarivanju svojih materjalnih prava mogli biste na kraći rok tražiti ustupke, ali budite svjesni da će se na duži rok izgubiti efekti ako nema nekih čvršcih garancija.

 

Treba ne živjeti u prošlosti.Treba vidjeti prilke koje postoje.

Ako su vam iz bilo kojeg razloga odnosi toliko loši da ne možete više zajedno, onda vam je bolje pronaći način kako živjeti zadovoljno dalje. Imati ćete prilku još destet ili više godina biti podrška svom djetetu.

 

Inače u "sudovanju" nezgodno je kad imate posla sa izrazto bogatijim suparnikom koji može bilo što, ali je još gore kad se radi o nekom tko je izgibio sve ali ga netko drugi iz svojih interesa drži da ne potone i gura ga u sukobe dajući mu novac za frivolno sudovanje.

Možda vi imate posla s nekim razunim koji neće ići u ekstreme, to je vaš rizik da procijenite, ja sam samo htio da budete svjesni što se može desiti u najgorem slučaju.

 

Ovdje se inače često daju dobri savjeti, ali to su taktički savjeti koji su djelotvorni u određenoj pravnoj situaciji. Često se i navede da je dogovor puno bolja alternativa. Međutim oni koji se spore često ne mogu sagledati stvari s distance pa shvatiti o kakvom se tu dogovoru radi.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija