Jump to content

Josipović odlikovao branitelje


Mrljavac

Preporučene objave

ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je danas 63. Samostalni bataljun Zbora narodne garde (ZNG) iz Požege, istaknute pojedince tog bataljuna kao i branitelje iz Krapinsko-zagorske županije, istaknuvši kako zajednička dodjela odličja pripadnicima ZNG-a i MUP-a RH na slikovit način opisuje zajedništvo koje je krasilo hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. "To jedinstvo jedan je od temelja na kojem je nastala slobodna i danas europska Republika Hrvatska", rekao je Josipović.

Podsjećajući na ratni put 63. Samostalnog bataljuna Zbora narodne garde iz Požege, istaknuo je kako je on počeo ustrojavanjem 13. lipnja 1991., pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnca.

Početkom kolovoza 1991. dio postrojbe otišao je na novigradsko ratište, a početkom rujna 1991. godine 63. Samostalni bataljun ZNG-a sudjelovao je u oslobađanju vojarne u Požegi. Drugi dio bataljuna je 26. rujna 1991. sudjelovao u uspješnoj akciji presijecanju vitalne neprijateljske komunikacije Stara Gradiška-Kamenska-Voćin, pri čemu je poginulo pet pripadnika te jedinice.

Ratni put 63. bataljuna ZNG-a završio je 14. listopada 1991., kada je formirana 123. požeška brigada Hrvatske vojske.

Pozdravljajući branitelje iz Krapinsko-zagorske županije, predsjednik Josipović istaknuo je kako su oni, iako im domovi izravno nisu bili ugroženi agresijom, na svim ratištima dali svoj doprinos za slobodnu i samostalnu Hrvatsku - od Vukovara do Dubrovnika.

Predsjednik Josipović zavezao je plamenac na koplje zastave Republike Hrvatske te uručio visoko državno odličje Red Nikole Šubića Zrinskog 63. Samostalnom bataljunu ZNG-a iz Požege.

Redom hrvatskog trolista predsjednik Josipović odlikovao je Juru Baketarića, Zlatka Boškovića, Ivana Podgajskog te Damira Stubičara. Redom hrvatskog pletera odlikovani su Gordana Kamenečki-Puclin, Ivan Mikša i Stjepan Pavliša.

Na visokim državnim odlikovanjima 63. Samostalnom bataljunu Zbora narodne garde iz Požege i njegovim pripadnicima zahvalio je zamjenik zapovjednika tog bataljuna Željko Kalić, a Stjepan Pavliša u ime branitelje iz Krapinsko-zagorske županije.

 

 

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija