Jump to content

Tko sve može biti nasljednik


sophie7

Preporučene objave

Imam pitanje ( iako mi se čini da gnjavim, jer ZON to prilično dobro definira, ali svejedno ću pitati ):

ostavitelj nije imao ni bračnog/izvanbračnog druga ni djecu, samo braću& sestre,i nećake&nećakinje ( i šogore/šogorice ).

 

U rješenju o nasljeđivanju su kao nasljednici, osim nećaka&nećakinja, navedeni i šogor/šogorica ( jer su braća i sestre umrli ).

 

Članak 12. Zakona o nasljeđivanju kao drugi nasljedni red navodi braću i sestre i njihove potomke.

 

U ZON baš nešto nema šogora i šogorica kao nasljednika , ukoliko postoje zakonski nasljednici - krvno srodstvo ... ( i ako nisu nešto nasljedili oporukom, darovnim ugovorima, doživotnim i sl, a to ovdje nije slučaj! )

 

Kako su onda šogori i šogorice ( pokraj svoje žive djece - živih svih ostavitreljevih nećaka i nećakinja! ) postali nasljednici? Sutkinja baš nije obraćala pažnju na Zakon o nasljeđivanju?

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Thanks!

Podnijela sam žalbu ...

Imam još jedno pitanje; vidim da se, ukoliko sud vodi ostavinsku ( npr. naknadno pronađena imovina, a prvo rješenje je prastaro ) i podnosi se žalba na novo rješenje o naknadno pronađenoj imovini, treba platiti 500kn sudsku pristojbu. Bar tak piše u Zakonu o sudskim pristojbama.

A kad javni bilježnik vodi ostavinsku? Znam da je on povjerenik suda, ali niš ne piše točno o tom. Pretpostavljam da važi isto kao i za sud, jer jav.bilj. praktički radi ono kaj je prije sud radio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na rješenje javnog bilježnika ne podnosi se žalba, nego prigovor. Razlika je u tome da se prigovor podnosi istom onom sudu koji je i prethodno odlučivao (posredstvom svoga povjerenika), a žalba se podnosi višem sudu. (Ako ste prigovor naslovili kao žalbu, sud će ga vjerojatno razmotriti kao prigovor.)

 

Nisam siguran, ali mislim da se na prigovor ne plaća pristojba. Ako treba, sud će vas već pozvati da platite, neće prigovor biti odbačen samo zbog toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija