Jump to content

Prometna nezgoda, alkohol + materijalna steta + tjelesne ozljede


aldo

Preporučene objave

Postovni, molim Vas za pomoc. Osoba pod utjecajem alkohola 1.8 je izazvala prometnu nezgodu prelaskom u drugu traku i sudarila se sa vozilom iz suprotnog smjera. Vozac ovog automobila je imao teske operacija i razderna crijeva. U drugom vozilu je vozac imao lakse tjelesne ozljede, dok je suvozacica imala dva napuknuta rebra sto je za nju okarakterisano kao teska tjelesna ozljeda. Drugo vozilo je znacajno osteceno. Kakva kazna ce biti za izazivaca nezgode? Moze li se izbjeci zatvor. Hvala na pomoci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogo pitanja je otvorenih, ali na sva ta pitanja odgovore će dati prometno-tehničko vještačenje (glede mehanizma nastanka prometne nesreće), te medicinsko vještačenje (glede utjecaja alkohola na sposobnost okrivljenika da upravlja vozilom uz poseban osvrt na prometnu nesreću i njen uzrok). Ključ za kvalifikaciju djela, odnosno stupnja krivnje jest otkriti uzročno-posljedičnu vezu između radnje i posljedice. Posljedica se zna, treba otkriti uzrok.

 

Hvala Bogu, pa nema smrtne posljedice, a ove ozljede suvozačice iz drugog automobila koje ste spomenuli bile su teške, ali nisu bile osobito teške, tako da će se u najgorem slučaju ovdje raditi o kaznenom djelu izazivanja prometne nesreće iz čl. 227. st. 1. KZ-a (ako je u pitanju namjera), odnosno čl. 227. st. 2. KZ-a (ako je u pitanju nehaj). Laka tjelesna ozljeda vozača iz drugog vozila nije relevantna za postojanje samog kaznenog djela, ali će se uzeti kao otegotna okolnost. Ove teške ozljede koje je pretrpio sam počinitelj, također neće biti relevantne za postojanje djela, ali bi se mogle uzeti kao olakotne okolnosti (zavisi od suca). Imovinska šteta također smatram da neće biti odlučna za postojanje djela, jer je taj kriterij objektivne kažnjivosti VSRH dignuo na štetu čiji iznos prelazi 600.000,00 kuna, međutim opet će se uzeti kao otegotna okolnost.

 

Ovako "na prvu", moja je pretpostavka kako će se raditi o namjeri, s obzirom na koncentraciju alkohola (1,8 promila) i vaš opis prometne nesreće, tako da je vrlo vjerojatno alkohol uzrok nesreće, što znači da će se raditi o čl. 227. st. 1. KZ-a, za što je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Dakle, ne baš bezazleno djelo. Kazna koju će sud izreći zavisi od više faktora, ali smatram da, ukoliko je ovo prvo kazneno djelo okrivljenika te ukoliko nema "podeblji" prekršajni dosje iz domene kršenja prometnih propisa, nadalje ukoliko prizna djelo, izrazi iskreno kajanje, ispriča se oštećenicima te ponudi njihovo obeštećenje, izrazi spremnost da sudjeluje u svemu što će mu sud odrediti i čvrsto obeća kako se nešto slično više nikada neće ponoviti, neće dobiti zatvor, već uvjetnu osudu sa visokim rokom provjeravanja - moja procjena je 1 godina uvjetno na 3 ili max. 4 godine. Uz sasvim izvjesnu sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom te ako je on inače alkoholičar - sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti.

 

Ponavljam, sve će ovisiti o ishodima provedenih vještačenja. Moguće je da se vještačenjima utvrdi kako alkohol nije glavni uzrok nesreće (iako sumnjam imajući u vidu ovo što ste naveli), ali recimo da alkohol otpadne, tada bi u obzir došao nehaj kao stupanj krivnje, odnosno radilo bi se o djelu iz čl. 227. st. 2 KZ-a, koji propisuje kaznu zatvora do 3 godine, što je još povoljnija varijanta za okrivljenika.

 

Vještačenja će vam dati odgovor, njihovo provođenje naložit će već državno odvjetništvo u svom tzv. pretkaznenom postupku, tada će i oni biti pametniji glede varijante djela koju će optužiti, a i okrivljenik će znati na čemu je. Svakako neka angažira odvjetnika specijalistu za kazneno pravo, i pripremi se da će cijeli postupak potrajati neko vrijeme, jer vještačenja baš i nisu ekspresna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija