Jump to content

Izvanredni otkaz ugovora o radu osobi sa invaliditetom - hitno


angelix

Preporučene objave

Pozdrav svim članovima foruma sa nadom da ću dobiti neku korisnu informaciju a možda i pomoći nekome mojim iskustvom.

Osoba sam sa invaliditetom (urođena anomalija metabolizma kalcija), što je uzrokovalo probleme sa taloženjem istog na zglobovima. Živim kao umirovljenica sa drugom protezom kuka u zadnjih 30 godina života. Sa godinama rada došlo je do potrebe da se uradi operacija kuka te sam nakon prve operacije dobila trajno ograničenje prenošenja tereta na maksimalno 3 kg te ograničenje pokreta operirane noge. Kao medicinska sestra radila sam u općoj bolnici i domu zdravlja preko 34 godine sa stalnim ugovorom o radu u kojem je navedena moja invalidnost i pobrojana ograničenja. Nikad za sve te godine posao nije trpio jer sam radila savjesno a radna organizacija poštovala moje limite. Tijekom oporavka od druge operacije moj ugovor o radu je prenešen (u originalnom obliku bez ikakvih izmjena, osim naziva ordinacije) sa Doma zdravlja na ugovornu ordinaciju opće prakse a umjesto mene radila je medicinska sestra na zamjeni. Nekoliko dana nakon povratka na, tada novi posao, doživljavam šokantno iskustvo. Poslodavac me šalje u HZZO udaljen 20km po tiskane materijale potrebne za rad ordinacije. Kako materijali teže preko 15kg i kako bih morala koristiti javni prijevoz što nemogu radi nemogućnosti da se popnem u autobus, iste činjenice saopćavam poslodavcu, koji ističe da ga se to ne tiče da bi mi istog dana bio uručen otkaz radi teške povrede radnih dužnosti paralelno sa opomenom. Radni spor (hitni?!) vodim već 8 godina, prošlo je 4 suđenja uz ping-pong vraćanje postupka unazad ali nijedna instanca ni u jednom obrazloženju presude ne navodi moju invalidnost kao uzrok nemogućnosti izvršenja radnog zadatka iako je ista dobro poznata poslodavcu. Kome se obratiti, ima li pomoći?

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte "trčati pred rudo". Postupak još traje, očito se i sudovi ne mogu složiti oko vašeg slučaja. Pričekajte završetak redovnog postupka, nakon kojeg ukoliko neće biti presuđen u vašu korist, ćete moći izjaviti tzv. redovnu reviziju VSRH. Tek ako onda ne uspijete, možete ići s ustavnom tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprike radi manjka informacija - odbijen je zahtjev za revizijom, zato sam i navela da je jedina opcija ustavna tužba. Poražavajuće je da se ne pominje niti razmatra razlog nemogućnosti obavljanja radnih obaveza nego se obrazloženja presuda odnose na proceduralna pitanja. Dali bi pomoglo (tj. dali je moguće i zakonito) objaviti tekst presuda? Možda bi tada bila jasnija situacija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda je ostalo samo još, kako ste naveli, ustavna tužba, ali u njoj ćete morati precizirati koja su vam ustavna prava, ovako provedenim postupkom, povrijeđena. Trebate angažirati odvjetnika specijalistu za radno pravo da se napiše što kvalitetnija tužba. Što se presude tiče, one su inače javne, ali ako ćete već baš objavljivati tekst presude, onda "zacrnite" sva, u njoj navedena, imena i prezimena fizičkih osoba, odnosno nazive pravnih osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Danas je stigla presuda ustavnog suda. Nažalost nepovoljna, sa obrazloženjem da sud nema o čemu raspravljati. Dali su time iscrpljene sve mogućnosti? Pretpostavljam da će sad krenuti lavina ovrha. Može li se nešto učiniti da se spriječi da se drugim invalidnim osobama dogodi isto? Hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali su time iscrpljene sve mogućnosti?

 

Domicilan pravni put je iscrpljen u potpunosti.

 

Može li se nešto učiniti da se spriječi da se drugim invalidnim osobama dogodi isto?

 

Sljedeći korak jeste Europski sud. Ali... Ja bih vam savjetovao da se prije tog koraka pokonzultirate sa nekim odvjetnikom koji ima iskustva u predmetima ovakve vrste, da ne gubite vrijeme i ne živite u lažnoj nadi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija