Jump to content

Završetak alimentacije.


imihalj4

Preporučene objave

Svima srdačan pozdrav. Novi sam korisnik pod ovim nickom koji sam otvorio jer me dugo nije bilo i zaboravio sam lozinku. No, bitnije je moje pitanje koje slijedi. Imam dvoje, sad već odrasle djece za koju sam plaćao uredno alimentaciju. Kćer je završila srednju školu, plaćao sam po zakonu još godinu dana po završetku školovanja. Sada je i sin završio srednju školu, i planira pauzirati 1 godinu, možda u toj godini naći neki izvor prihoda, pa onda krenuti na fakultet. Znam da sam dužan i za njega plaćati alimentaciju dok se školuje, a po završetku školovanja još godinu dana. Sada me zanima ova situacija. Godina dana od završetka školovanja istječe 15.06.2014. Ako nađe posao, nisam više dužan plaćati alimentaciju, a šta ako ponovo odluči, tj., upiše se na studij? Moram li ponovo plaćati alimentaciju? Koji će to onda biti iznos, s obzirom da sam ja umirovljenik, i tko će to i na koji način odrediti ako moram plaćati? Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Godina dana od završetka školovanja istječe 15.06.2014.

Učenik prestaje biti redoviti učenik škole završetkom školske godine u kojoj je završio školovanje u srednjoškolskoj ustanovi. Razlika između nastavne godine i školske je ta da je nastavna dok traje nastava, a školska traje od 1.rujna do 31. kolovoza svake godine.

Na isti način djeca iako evidentno studenti za par mjeseci, ne mogu raditi preko student servisa već učeničkog servisa- baš do tada, s razlogom. Ima i sličnih primjera..

v. http://www.zakon.hr/z/317/

uređeno: od newbie
link
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste prestali plaćati, prvo ćete trebati zatražiti tužbom da sud utvrdi prestanak te obveze i od kojeg dana točno. Pri tom tužite dijete.

 

AKo bi trebalo određivati obvezu i neki drugi iznos, to će uraditi sud, a možete riješiti i nagodbom s djetetom na CZSSu (što nije moguće ispod minimalnog iznosa, jer o tome može odlučiti isključivo i samo sud).

 

Koliki bi bio iznos, nitko vam ne može predvidjeti, ozbiljnije odgovoriti, a ni dati naslutiti prema podatku da ste umirovljenik (osim eventualnim pogledom u kristalnu kuglu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Htjela bih uskočiti u istu temu sa jednim pitanjem...Dijete je završilo školu u 6. mj ove godine i tada sam za njega dobila zadnju alimentaciju.Po mojem mišljenju,to je trebala biti alimentacija za svibanj i trebala sam dobiti još jednu za lipanj u 7. mj.Bivši muž tvrdi da tu jednu alimentaciju ne duguje.Tu prema vašoj situaciji vidim da je dužan plaćati još jednu godinu.I dodatno me zbunjuje dal se računa do kad traje školska godina ili nastavna godina?Molim vas da mi to pojasnite.Dijete je bilo zaposleno sezonski kod oca od 03.07.-30.09. pa me zanima dal onda isto ima pravo na alimentaciju dok se ne zaposli?I ako ima pravo, a otac ne pristane na to da li ga dijete mora tužiti? unaprijed se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija