Jump to content

Prijevara lažnim zapošljavanjem


danijel18

Preporučene objave

Poštovani, ukoliko sam u krivoj rubrici molim moderatore da svrstaju u ispravnu.

 

Pa da počnemo, cura i ja imamo jedan problem. Te tražimo savjet i pomoć za daljnje postupanje.

Cura je ostala bez posla te je prijavljena na hzzz gdje trenutno traži posao. Jednog dana na svoj osbni mobitel dobiva poruku u kojoj piše da je potrebna prodavačica sportske opreme te neka se javi na taj i taj broj sljedeči dan poslije 10 kako je i bilo.

Gospodin ukratko predstavlja svoju firmu, te želi da se vide na odjelu zdravstvene medicine zadužene za rad da riješe pregled.

Osobno sam išao sa curom na zdravstveni odjel za rad nači se sa tim čovjekom te je on tražio 400kn da plati pregled. Ulazi na vrata sa novcima u ruci i izlazi za minutu. Uzima sve papire koje je tražio, kopiju osobne, OIB, kopiju bankovne kartice te ORGINAL RADNE KNJIGE(za koju tvrdi da mu samo treba broj da ju vrača u ponedjeljak kada bi se trebali nači za potpisivanje ugovora)u nedjelju šalje poruku da je na poslovnom putu u njemačkoj te da odgađa potpisivanje ugovora za srijedu (danas je srijeda, to vam govori sve)

 

Gospodin (ako ga se uopče tako može nazvati) se ne javlja

 

E sada za 400kn smo si sami krivi i razbijamo glavu sa time i znam da se nikome ne daje unaprijed novac a pogotovo ne nepoznatima ali želja za poslom i očaj naše nam lijepe HRVATSKE i nemogučnosti zapošljavanja su djelomično krive za naivnost.

 

ALI zanima me kako sad riješiti ove kopije dokumenata?? Te orginalne radne knjige, dali je navedene dokumente moguče zlorabiti??

 

Što poduzeti?? Kome se žaliti?? Kako neko može doći na hzzz-u do broja telefona ako nema registrirani obrt il ne ostavi podatke??

 

HVALA UNAPRIJED

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pričamo o kaznenom aspektu slučaja, trenutno se radi o (samo) tzv. privilegiranoj prijevari iz čl. 236. KZ-a (400,00 kuna), a koje kazneno djelo se progoni po privatnoj tužbi, dakle vi (odnosno djevojka) ste ovlašteni tužitelj. "Ostatak" ozbiljno vuče na krađu identiteta - e sad za što točno, to je pravo pitanje. U svakom slučaju, ukoliko se dotični ne javi u idućih par dana, prijavite sve policiji, da se "pokrijete" od eventualnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija