Jump to content

Gruntovnica vs. katastar - Brac


Coby

Preporučene objave

Pokojna baka je bila u posjedu kuce i dvorista na otoku Bracu, koji je pok. djed kupio u vrijeme II svj. rata, ali bez ugovora (kako se to tad cesto uobicavalo). U medjuvremenu jedan od 4 djece/nasljednika covjeka koji je djedu prodao kucu negiraju prodaju (btw. najstarija kcer potvrdjuje i slaze se s nasom tvrdjom), te smo pred sudskim sporom i dokazujemo vlasnistvo. U katastru je 1/1 upisana moja baka, i svo je vlasnistvo na njenom posjedovnom listu. Suprotna strana nikada nije bila u posjedu kuce, a prethodni je rezim unutra uselio radnike okolnje tvornice, uz bakino dopustenje i dogovor oko zakupnine. Moramo osporiti vlasnistvo sljednika osobe koja je kucu prodala mom djedu i baki. Koliko nam je tu od pomoci katastar i posjedovni list bake? Hvala na pomoci unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužba za priznavanje prava vlasništva dosjelošću je, naravno, parnica i pokreće se na nadležnom Općinskom sudu (ne na zk odjelu tog suda). Koliko ja znam, najbolje je podnijeti tužbu, a u njoj istaknuti sve dokaze koje imate u smislu prava vlasništva, a tu istaknuti i činjenicu neprekinutog i nesmetanog posjedovanja od II svj. rata, čime imate uvjete i za stjecanje dosjelošću. Dakle, isticanje dosjelosti nije u "koliziji" s ostalim dokazima koje eventualno imate (recimo ugovor o zakupnini, ukoliko i to nije bilo usmeno riješeno, dokaze da je baki i plaćana zakupnina itd.) Drugim riječima, ne škodi da istaknete sve dokaze.

Kada ste spominjali postupak pred zemljišnoknjižnim sudom, to bi načelno mogao biti tzv. pojedinačni ispravni postupak, ali bih rekao da isti ne bi dao željeni rezultat, s obzirom da je za očekivati da bi se neki od nasljednika zk upisanog vlasnika protivili stjecanju u Vašu korist te bi vrlo vjerojatno to u konačnici opet trebalo rješavati parnicom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija