Jump to content

Zamjena nekretnine za budući stan-kako se osigurati?


anonimno

Preporučene objave

Molim za savjet u sljedećem slučaju.

Dogovorio sam zamjenu svoje nekretnine (građevinskog zemljišta) za stan u objektu (stambeno-poslovnoj zgradi) koja će biti izgrađena na dva susjedna zemljišta. Za zgradu je dobivena lokacijska dozvola.

Zanima me kako se osigurati budući da bih trebao prenijeti vlasništvo na svojoj nekretnini što prije (iz razloga uređenja moje nekretnine u službi navedene zgrade), dok bih vlasnikom stana postao tek po izgradnji i izradi etažnog elaborata zgrade (za cca 1-2g).

Koja su moguća rješenja: Predugovor o zamjeni, Ugovor o zamjeni sa zabilježbom vlasništva (nakon ispunjenja uvjeta prijenosa vlasništva stana), zabilježba hipoteke ili sl.

Iako imam povjerenje u suprotnu stranu, smatram da moram ugovorom odrediti neko osiguranje, budući da svoju imovinu mijenjam za nešto što tek treba nastati.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekao bih da je jedno (logično) rješenje da se upišete kao suvlasnik nekretnine (tj. zemljišta) na kojemu će se graditi navedena zgrada. Dakle dajete svoje zemljište u zamjenu za suvlasnički dio drugog zemljišta (koji odgovara površini Vašeg zemljišta). Osim toga se napravi ugovor o suinvestitorstvu (popularno "ortački" ugovor) temeljem kojega vi kao suvlasnici gradite zgradu, a po njenom dovršenju, dobijate u vlasništvo (s osnova unešenog (su)vlasništva zemljišta u zajedničku gradnju) jedan stan određene površine i smještaja - najbolje navesti točno koji stan, koje projektirane površine, na kojoj etaži itd.)

Inače, prema mojem iskustva, u sličnim slučajevima postoji niz varijanti i podvarijanti kako se osigurati (isto naravno ovisi i o mogućnosti dogovora o nekim detaljima), pri čemu stranke često ugovorom prilično detaljno preciziraju niz stvari, uključujući rokove izgradnje itd.

Ne ulazeći u detalje, rekao bih da je osnovno (i najsigurnije) upisati se kao suvlasnikom zemljišta na kojemu će se kuća graditi. Ako nešto i zapne tijekom gradnje, ostajete suvlasnikom zemljišta (s recimo poluzavršenom kućom), tako da ... ako se to iole pametno napravi - rekao bih da nemate što izgubiti - pri tome bih rekao da bi možda trebalo pripaziti u pogledu, recimo opterećenja hipotekom koju bi Vaš suinvestitor mogao staviti na to zemljište (recimo kao osiguranje povrata kredita koji bi podignuo za izgradnju) - u tom bi slučaju stvar mogla biti nezgodna.

U svakom slučaju, a znajući na što su sve spremni pojedini naši graditelji, rekao bih da općenito u takvim aranžmanima treba biti MAKSIMALNO OPREZAN - ne treba žaliti ni vremena ni novaca dobro razmisliti i konzultirati se o svakoj točki ugovora ili svakom možebitnom spornom "detalju" koji Vam uopće može pasti na pamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija