Jump to content

Oporuka i ostavinska rasprava te nasljeđivanje


Peck

Preporučene objave

Zanima me što je sve potrebno učiniti i napraviti kako bi se napravila oporuka ovjerena na sudu.

Naravno moramo uzeti u obzir da se u ovom slučaju radi o mojoj rođakinji koja broji već više od 80 godina i uz to boluje od teške, dugotrajne, zloćudne i neizlječive bolesti te je uz sve to još i 50%-tni invalid.

Postoji li u tom slučaju ikakva mogućnost za izvršenje takve oporuka kod nje osobno doma u prisutstvu javnog bilježnika ili neke druge pravne osobe?Ili se ipak bez obzira na sve mora ići osobno na sud?

Također, zanima me kako stoje zakoni u Hrvatskoj vezano uz nasljedno pravo maloljetnih osoba?Gore navedena osoba ima kćer kojoj ne želi u nasljedstvo ostaviti svu svoju imovinu i bogatstvu (jer bi ista sve to rasprodala i novac uložila u svoje osobne potrebe i želje) nego to ostaviti njezinom još maloljetnom sinu(17 g.)koji bi to potom preuzeo nakon što navrši 18 godina.Je li to ikako moguće i postoji li u RH reguliran zakon za ovakvo nešto?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 26.ZN

(1) Oporuku može napraviti svaka osoba sposobna za rasuđivanje koja je navršila 16 godina života.

(2) Oporuka je ništava ako u vrijeme sastavljanja oporučitelj nije imao 16 godina života ili nije bio sposoban za rasuđivanje. Ako se ne dokaže suprotno, smatrat će se da je oporučitelj u trenutku sastavljanja oporuke bio sposoban za rasuđivanje. Oporučitelj nije bio sposoban za rasuđivanje ako u tom trenutku nije bio u stanju shvatiti značenje svojeg očitovanja i njegove posljedice, ili nije bio u stanju vladati svojom voljom toliko da postupa u skladu s tim znanjem.

(3) Gubitak sposobnosti za rasuđivanje koji bi nastupio pošto je oporuka napravljena ne utječe na njezinu valjanost.....

Maloljetna osoba moze biti nosilac prava vlasnistva na nekretninama,s tim da se u zemljisnim knjigama upisuje zabiljezba maloljetnosti i upisuje ime staratelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam sto vam nije jasno ili ne citate sto vam se pise,oporucitel treba da bude sposoban za rasudjivanje(ovo iz razloga sto pisete u kakvom se teskom zdrastvenom stanju radi),nadalje oporuku koju navodite treba saciniti u obliku javnobiljeznickog akta ili sudsku u izvanparnicnom postupku.Obratite se JB i dogovorite u vezi nemogucnosti dolaska oporucitelja.Za maloljetnika vam je u zadnjem dijelu posta objasnjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija