Jump to content

Poziv iz policije...


Tuljo

Preporučene objave

Prije otprilike mjesec dana u zgradi di živim u Zagrebu policija se raspitivala kod par susjeda o meni.Prije par dana stigao je telefonski poziv od krim inspektora koji se predstavio i zamolio da dođem i da dam izjavu u vezi mjesta di živim radi zahtjeva drž. odvjetništva i državne firme u kojoj radim pretpostavljam radi putnih troškova koliko sam shvatio jer sam boravio 50 km od firme i putovao na posao i uredno sam prijavio boravište u to vrijeme dok sam boravio tamo..planiram otic i dat izjavu i zanima me daljni postupak kako ide nakon sto dam izjavu..?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...planiram otic i dat izjavu i zanima me daljni postupak kako ide nakon sto dam izjavu..?

 

Policija vašu izjavu prosljeđuje DO, koji će onda odlučiti ide li u optuženje ili će odbaciti kaznenu prijavu.

 

Ako se odluče ići u optuženje, dobit ćete poziv za tzv. prvo ispitivanje okrivljenika, a ako odluče odbaciti kaznenu prijavu, nećete dobiti ništa, jer se rješenje o odbačaju kaznene prijave ne dostavlja osumnjičeniku, već isključivo podnositelju uz obavijest o tome policiji, ako je policija poduzimala kakve radnje po tom predmetu.

 

Ali nisam vas najbolje shvatio - jesu li na kraju troškovi prijevoza opravdani ili ne? O tome ovisi i odluka DO-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelan rok je 6 mjeseci, iako je on (barem zasada prije ovih izmjena koje će uslijediti) instruktivne naravi, znači nije obvezujući. Ali bez brige, ako se odluče za optuženje, kroz mjesec-dva-tri doći će poziv. Ako pak se odluče odbaciti prijavu, vi rješenje o odbačaju nećete zaprimiti. Napominjem kako imate pravo provjeriti u kojem je stadiju vaš predmet kod DO-a. Najvjerojatnije bi se radilo o kaznenom djelu prijevare. Odvjetnika uzet tek ako dođe poziv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ako je 224 onda je stari zakon.

Prijevara

Članak 224.

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

(4) Ako je počinjenjem kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzročenja takve štete,

 

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Dat ćeš izjavu za ono za što te se tereti i gotovo.A i nemoraš uopće dat izjavu jer se braniš šutnjom.Prezentirat će ti kakve dokaze imaju pa odluči kako želiš.Za odvjetnika kako želiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...i dal je postupak po novom il starom zakonu jel me se tereti za djelo pocin jeno izmedu 2009-2012...

 

Radi se o produljenom kaznenom djelu prijevare, i to po starom KZ-u (1997.), iz razloga jer je isti blaži po vas.

 

...e sad me zanima kako izgleda to prvo ispitivanje i dali da uzmem odvjetnika..

 

Vaš slučaj ne iziskuje obveznu obranu, tako da je isključivo u vašim rukama hoćete li ili ne angažirati odvjetnika. Samo ispitivanje neće biti ništa strašno - prezentirat će vam za što vas terete, nakon čega vi u slobodnom izlaganju iznosite svoju obranu (a i ne morate, jer imate pravo braniti se šutnjom, na što će vas također upozoriti), nakon tog slobodnog izlaganja oni će vam postaviti neka pitanja, ako želite na ista odgovoriti (a ne morate). Na kraju, ako je i vaš odvjetnik prisutan, i on može da vam postavi pitanja.

 

Ja bi samo napomenuo jedno - činjenica da ste pozvani na prvo ispitivanje sugerira kako će predmet na kraju gotovo sigurno završiti optuženjem, što znači da DORH smatra da imaju slučaj protiv vas, tako da bi vam ipak savjetovao stručnu pomoć branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Obavili ste prvo ispitivanje, koje ponavljam - sugerira da slijedi optuženje. Kada će do njega doći, zavisi od više faktora, a možda je već i podignuta optužnica. Kada bih se kladio - kladio bih se da jeste, jer iz vašeg posljednjeg posta proizlazi kako je ispitivanje provedeno na kraju kalendarske godine, kada se radi statistika, pa je vjerojatno i vaš predmet "riješen", tj. poslan sudu.

 

Uglavnom - sa DORH-om ste završili (iznimke su moguće, ali jako rijetke). Prvo iduće što ćete dobiti u pošti, ako uopće bude što - jeste poziv za sud. A kada će on biti, "samo nebo zna". Može biti mjesec dana, a može biti i godina dana (niste napisali o kojem se sudu konkretno radi, jer opterećenost varira).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...a što ne dobijem obavijest o podizanju optuznice i imam pravo zalbe na nju...

 

Na to sam i mislio kada sam rekao "poziv za sud", jer se taj dio postupka, nakon podignute optužnice odvija pred sudom (prvi stadij jeste optužno vijeće). Upravo navedeno vijeće će vam dostaviti optužnicu koju je prethodno ispitalo sukladno čl. 344. ZKP-a, a protiv koje ćete imati rok od 8 dana za podnošenje pisanog prigovora.

 

...i dal u slucaju odbacaja optuznice dobijem kakvu obavijest...

 

Vi kao osumnjičenik - ne. Rješenje o odbačaju šalje se podnositelju kaznene prijave uz napomenu o mogućnosti preuzimanja kaznenog progona, a ako je po samoj kaznenoj prijavi obradu radila i nadležna PP (u vašem slučaju jeste), tada se šalje i obavijest o odbačaju toj PP, a poradi njihove evidencije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...dal imam pravo uvida u kojem je stanju predmet na dorhu..i dal imam pravo uvida u spis i dokazni materijal?

 

S obzirom ste ispitani - imate. Čl. 184. st. 4. t. 1. Zakona o kaznenom postupku te čl. 39. st. 4. Zakona o državnom odvjetništvu.

 

...još bi pitao imam informacije da je dorh neke svjedoke ispitao telefonski dal to vrijedi na sudu?

 

Imate krive informacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija