Jump to content

naplata neisplaćene plaće


OPET SAM NAIVAN

Preporučene objave

Molim da mi pomognete jer neznam šta da napravim.23.9.2013 sam se zaposlio u novootvorenoj pizzeriji u sesvetama.

Jedini sam ja bio radio ko pizza majstor.

1.10.2013 me gazda prijavio i potpiso sam ugovor o radu koji nisam uspio proćitati jer mi ga je samo dao da potpišem.

Kad su me prijavili davala mi je poslovotkinja ugovor no nisam ga svojom krivicom pročitao jer sam obavljao svoje poslove u kuhinji.

Dobio sam na ruke 2700kn za 6 dana rada.to znaći od 23-30.9.2013god.

U tom lokalu su radili konobari dostavljaći koji nisu bili prijavljivani nego su dobivali svaki dan isplatu na ruke.

Pošto sam ja bio jedini pizza majstor u tom lokalu nalazili su mi pizza majstore koji su također radili na crno i uzimali dnevnicu od 300 kn svaki dan.

Konobarica koja je bila već i prije mojeg dolaska ( 23.9.2013) nije bila prijavljena te je dobila "otkaz" pošto je tražila svoje novce koje je zaradila a gazda ih nije htio dati po nalogu poslovotkinje koja je također bila na crno dotićna konobarica je nazvala nekoliko puta gazdu te molila svoje novce što je on u situaciji odbio jer zbog dnevnih isplata dostavljaćima nije mogao nju platiti.

Konobarica je poslala dećka da ode pitati gazdu na što je gazda prijavio slućaj policiji.....

Trebao je dećku konobarice isplatiti novce u dogovoreno vrijeme u lokalu no policajac je bio u civilu na saćekuši.

Dečko nije došao na sreću ili žalost....

E sada ...ja sam radio do 20.10.2013 i poslali su me na slobodne dane jer su tražili još jednog pizza majstora jer sam jedino ja radio.

Poslovotkinja mi je poćela prigovarati kad sam bio doma za banalne stvari koje sanitarna inspekcija nebi nikako tolerirala a ja sam ih upozoravao stalno na nepravilnosti koje rade i propuste.

Nazvao sam nakon 5 dana slobodnih dali još radim ili ne radim na što mi je poslovotkinja rekla da nezna.

Oko 27.10.2013 sam poslao poslovotkinji sms u kojem sam tražio svoje papire i otkaz.po papire sam išao 2 puta te sam dobio sporazumni otkaz te sam u otkaznom ugovoru dobio da sam obavljao radno mijesto konobara što nisam htio potpisati te sam ugovore uzeo kući sa zahtjevom da mi naprave drugi i pošalju kući što nisu danas 11 dana.

Zanima me ako poslodavca nazovem i pitam za plaću da mi ju ne ponudi da dođem u lokal pa mi napravi saćekušu policijsku ko i konobarici mislim bojim se.

Poslodavac po mojemu zaposlenju me nije tražio niti pk karticu niti broj tekućeg raćuna a pitao sam poslovotkinju nekoliko puta za to.

Nisam dobio niti potvrdu za neisplaćenu plaću koja je trebala biti 1. U mjesecu po usmenom jer ugovor nisam vidio.

Šta da napravim

napominjem na šanku stoji bilježnica u kojoj su potpisi ljudi koji su bili isplaćivani i u toj bilježnici su se upisivale naruđbe.

uređeno: od rubens
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, Naivče - isključite Caps Lock na tastaturi.

 

KONOBARICA JE POSLALA DEĆKA DA ODE PITATI GAZDU NA ŠTO JE GAZDA PRIJAVIO SLUĆAJ POLICIJI.....

TREBAO JE DEĆKU KONOBARICE ISPLATITI NOVCE U DOGOVORENO VRIJEME U LOKALU NO POLICAJAC JE BIO U CIVILU NA SAĆEKUŠI.

DEČKO NIJE DOŠAO NA SREĆU ILI ŽALOST...

 

Na sreću, iako stvar moguće još nije gotova.

 

ZANIMA ME AKO POSLODAVCA NAZOVEM I PITAM ZA PLAĆU DA MI JU NE PONUDI DA DOĐEM U LOKAL PA MI NAPRAVI SAĆEKUŠU POLICIJSKU KO I KONOBARICI MISLIM BOJIM SE.

S obzirom da je to napravio konobarici, vrlo vjerojatno bi i vama. Nemojte se upuštati u takve stvari, jer ćete zaraditi kaznenu prijavu za kazneno djelo protupravne naplate iz čl. 323. Kaznenog zakona. Riječ je o ozbiljnom kaznenom djelu.

 

ŠTA DA NAPRAVIM?

Prijavite ga Državnom inspektoratu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć. Od ožujka 2013.god. šaljem Potvrde o neisplaćenoj plaći za na FINA-u. Obzirom da u firmi nitko od šefova ne želi odgovoriti hoće li u mjesecu biti plaća i kad prisiljena sam ovim načinom naplatiti svoj rad i platiti kredite. E sad se dešava slijedeće. Dok čekam da prođe tih mjesec dana u međuvremenu u firmi isplate plaću za mjesec za koji sam poslala listu. Tako da dobijem plaću i u firmi i od FINA-e za mjesec dana od predaje. U računovodstvu sam upozorila usmeno više puta da mi po isplati plaće u firmi moraju sudski stopirati isplatu preko FINA-e. Međutim šefica računovodstva mi je rekla da ona ne misli piskarati sudu i smislila sistem. A on ide tako da mi na slijedećem obračunu na netto plaći odbije plaću prethodnog mjeseca. Tako da ja u principu plaću dobijem svaki drugi mjesec. Zbog tog sistema su mnogi radnici odustali od predaje Potvrde na FINA-u. Plaću za osmi mjesec smo dobili krajem listopada. Uz to sve se njenim načinom uplaćuju dupli doprinosi tako da sam sa doprinosima u ovoj godini već u plusu cca 2000 kn. Nedavno sam zbog tog svega prestala raditi u toj firmi pa me zanima mogu li tužiti za da mi sve te "prebijene" plaće vrate? Kome to sve mogu prijaviti? Zbog njenog načina mi kasni plaćanje kredita. A druga stvar je da na računu tijekom mjeseca ima novaca za plaću a ona plaća dobavljače i telefoniju a nama ne uplaćuje ni doprinose čak ni po opomeni iz porezne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim savjet. Radim kod poslodavca koji u 2012-oj nije ispaltio ukupno 4 plaće. tvrtska je trenutno u procesu predstečajne nagodbe, koja bi uskoro trebala biti potvrđena na trgovačkom sudu (sporazum sa vjerovnicima je psotignut). Već neko vrijeme redovne plaće se isplačuju. Budući u skorije vrijeme planiram dati otka, molim za savjet oko mogućnosti naplate zaostale 4 plaće (platne liste imam). Naime, dobio sam informaciju da ukoliko radnik da otkaz, nema više pravo prvenstva u naplati dugovanja (vjerovnik 1 reda- zaposlenik). Da li je to točno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo razvoja događaja dalje od ovoga šta sam napiso...

Nisam dobio ni dalje ugovor o otkazu da sam radio kao pizza majstor makar me vuće dotićni gazda za nos da ga je poslo prije 2 dana i da plaća bude sutra pa za 2-3 dana pa sad bi trebala biti i tako.obavjestio sam ga da odlazim na put u Njemaćku 30.11.2013 jer imam tamo posao i da mi trebaju novci koje sam zaradio jer ostavljam ženu i djete ovdi.............lagano me od...o i reko da će me prijaviti policiji za bilo šta ako ja njega prijavim inspekciji rada koje sam zvao i koji su mi rekli da bi trebo doći u ZG u ulicu visine kod inspektora.jer nevrjede te prijave oni neznaju po dojavi dal sam to ja preko telefona.................HALLLO KOJA PRAVNA DRŽAVA KAJ JE OVO.NE dobim plaću molim ga prvo kulturno sad sam mu reko da ću ga prijaviti i ŠTA SAD.za dva dana odlazim u Njemaćku niti mi je poslo papire neisplaćene plaće,niti ugovor koji sam potpiso o radu a nikada ga vidio.dali da uzmem odvjetnika da ga stisne jer ovaj ne suspreže pred bilo ćim i koliko mi može odvjetnik pomoći u mojoj odsutnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procijenite isplati li vam se ići u postupak protiv njega, jer prema prijašnjim postovima očito je riječ o čovjeku koji će vrlo vjerojatno osvetnički reagirati prema vama sa kaznenom prijavom kao i prema onoj konobarici, a to bi vam moglo donijeti i problema sa zaposlenjem u SR Njemačkoj.

 

Inače bih vam savjetovao da ga prijavite Inspektoratu i tužite, ali ovako... Vaš život - vaša odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija