Jump to content

komplikacije u truddnoci


winniepoo

Preporučene objave

postovani,

trenutno se nalazim na komplikacijama u trudnoci. radim u drzavnoj firmi i u medjuvremenu se firma reorganizirala, promjenila ime i sklopljeni su novi kolektivni ugovori. Poslodavac mi je posalo novi ugovor s nizim radnim mjestom, nizom placom i promjenjenim mjestom rada na drugoj nepovoljnijoj lokaciji. Moje pitanje je; smije li poslodavac za vrijeme bolovanja u trudnoci ponuditi nepovoljnije uvjete rada i koliko su trudnice i majke s malom djecom zasticene zakonom?

ispricavam se ako je vec negdje slicna tema otvorena!

unaprijed hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu

VIII. ZAŠTITA TRUDNICA, RODITELJA I POSVOJITELJA

Zabrana nejednakog postupanja prema trudnicama

Članak 67.

(1) Poslodavac ne smije odbiti zaposliti ženu niti joj otkazati ugovor o radu zbog njezine trudnoće, niti joj smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu, osim pod uvjetima iz članka 68. stavka 1. ovoga Zakona.

(2) Poslodavac ne smije tražiti bilo kakve podatke o ženinoj trudnoći niti smije uputiti drugu osobu da traži takve podatke, osim ako radnica osobno zahtijeva određeno pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica.

 

Zaštita trudnice, odnosno žene koja doji dijete

Članak 68.

(1) Odredbe članka 67. ovoga Zakona ne sprječavaju poslodavca da trudnici, odnosno ženi koja doji dijete, na njezin prijedlog, ponudi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

 

Prema članku 294. st.1. toč. 47. poslodavac čini najteži prekršaj ako zbog trudnoće odbije zaposliti ženu, otkaže joj ugovor o radu ili joj protivno odredbama ovoga Zakona, ponudi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu (članak 67. stavak 1.).

 

Nemojte potpisivati ponuđeni ugovor o radu. Ako poslodavac bude od Vas ponovno zahtijevao potpisivanje novog ugovora o radu upoznajte ga sa ovim odredbama i naglasite da će u slučaju bilo kakve promijene Vašeg ugovora o radu o svemu obavijestiti nadležni Inspektorat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujen na odgovoru!

Napisala sam poslodavcu zalbu na ponudeni ugovor no, ipak sam odlucila ga prijaviti drzavnom inspektoratu.

U kojem trenutku je najbolje prijaviti poslodavca? cekati odgovor na moju zalbu ili ne? Ne ocekujem da ce mi se ponuditi povoljnije rjesenje jer odgovorna osoba poslodavca me u protivnom zeli staviti kao visak ako ne pristanem na ovaj ugovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dobih odgovor s posla! Moj poslodavac ne smatra da je prekrsio odredbe ZOR-a i smatra da bi bilo u redu da ih obavijestim koliko dugo ce trajati moje bolovanje

Molim pomoć , ako netko zna dobrog i iskusnog odvjetnika od povjerenja

Hvala unaprijed

 

Ne vidim potrebe za angažiranjem odvjetnika u ovom slučaju. Po meni postigli ste primarni cilj odnosno poslodavac Vam nije otkazao ugovor o radu niti primate plaću za manje plaćeno radno mjesto.

Ako baš žarko želite prijaviti poslodavca Državnom inspektoratu zbog povredi ZOR-a o trudnicama, onda to učinite osobno. Ponavljam, ne znam što time dobivate, osim osobne satisfakcije.

Zahtjev Vašeg poslodavca da ga obavijestite koliko će dugo trajati Vaše bolovanje zbog komplikacija u trudnoći je besmislen i na istog ne bi odgovarao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija