Jump to content

ugovor o radu, dopust i bolovanje


karminaburana

Preporučene objave

Poslodavac bi u svakom slučaju prije prestanka ugovora o radu morao radniku omogućiti korištenje pripadajućeg godišnjeg odmora, a tek ukoliko to nije u mogućnosti učiniti, tada mu je dužan, sukladno odredbi članka 61. Zakona o radu („Narodne novine“ br. 149/09 i 61/11, nastavno: ZOR), isplatiti naknadu umjesto njegovog korištenja. Naknada se određuje razmjerno broju neiskorištenih dana godišnjeg odmora radnika. Napominjemo kako je intencija zakonodavca bila da u slučaju prestanka ugovora o radu prvenstveno omogući radniku korištenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora, dok isplata naknade predstavlja iznimku predviđenu za slučajeve kada radni odnos prestaje, a godišnji odmor nije moguće iskoristiti. Budući ZOR ne ulazi u razloge zbog kojih radnik, u slučaju prestanka ugovora o radu, nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, mišljenja smo da je za ostvarenje prava na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor dovoljna činjenica da radnik nije uspio iskoristiti godišnji odmor dok je bio u radnom odnosu.

 

Mišljenje Min. rada i mirovinskog sustava KLASA: 110-01/12-01/206, URBROJ: 524-08-01-01/5-12-2, od 9. svibnja 2012.

 

Obratite se bivšem poslodavcu te zatražite novčanu naknadu za neiskorišteni godišnji odmor temeljem članka 61. Zakona o radu. Ako se poslodavac ogluši na Vaš zahtjev jedino Vam preostaje podnošenje tužbe sudu radi isplate novčane naknade. Svakako Vam preporučujem da prije upuštanja u sudski spor zatražite stručnu pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija