Jump to content

Glavni izvođač ugovorio isplatu kooperantu tek nakon isplate Investitora-ništetno?


sandra68

Preporučene objave

Ovog problema dosad izgleda nema na forumu, a niti u Zakonu o obveznim odnosima postoji da li je ništetna odredba ugovora koja obvezuje Glavnog izvođača da plati radove kooperantu tek nakon što njemu plati Investitor..

Niti Glavni izvođač niti Investitor ne žele dati knjigovodstveni uvid niti pismenu obavijest da li je plaćeno ili nije plaćeno, a Investitor govori da je plaćeno a Glavni izvođač govori da nije plaćeno. S obzirom da su prošle skoro tri godine od dana dospijeća računa te da dolazi problem zastare potraživanja i da smo prisiljeni utužiti potraživanje zanima me postoji li još nešto što govori o ništetnosti takve ugovorne odredbe osim Članka 174 točka 2 koja kaže: (2) Ništetna je odredba ugovora iz stavka 1. ovoga članka kojom je ugovoren duži rok za ispunjenje novčane obveze, ako na temelju okolnosti slučaja, a poglavito trgovačkih običaja i naravi predmeta obveze, proizlazi da je tako ugovorenim rokom ispunjenja, suprotno načelu savjesnosti i poštenja, prouzročena očigledna neravnopravnost u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu vjerovnika.

 

Postoji li nekakav sudski presedan po ovom pitanju ili ustaljena sudska praksa koja proglašava ništetnu odredbu da je Glavni izvođač dužan platiti tek nakon što njemu plati Investitor iako to ne dozvoljavaju provjeriti niti pismeno potvrditi?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija