Jump to content

Bračna stečevina


lavanda86

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za savjet.

Moj suprug (s kojim sam u braku od 7.mj 2013.g.) je 2011.g (kada se još nismo ni upoznali) digao kredit od 40 tisuća eura (s tim da je 40 tis eura imao keša) i kupio stan u vrijednosti od 80 tisuća eura, kredit je na 20 godina. Rata kredita je oko 2500 kn. Prije godinu dana smo počeli živjeti skupa i zajedno smo uredili stan (cca 15 tisuća kuna smo potrošili).

 

Ulaskom u brak odlučili smo da ratu kredita dijelimo po pola, kao i režije + planiramo kupiti novi auto (ja ću dignuti kredit). Znači, i on i ja ćemo mjesečno odvajati po cca 3000 kn od plaće.

 

Jasno mi je da će auto biti zajednički pošto će biti kupljen u braku. Ono što me zanima, pošto je krediti za stan kupljen prije nego smo se upoznali i pošto je on u zemljišnim knjigama vlasnik, zanima me ako ću ja davati svaki mjesec pola novaca za kredite, kakva prava na taj stan imam?

 

Da li imam pravo na četvrtinu stana? Znači 20 tis eura od tih 80 tis (pošto je pola bila gotovina)? Ili nemam nikakva prava pošto je kredit dignut prije braka?

 

Super se slažemo i sve štima, samo ne daj bože u slučaju razvoda bih se htjela osigurati jer ipak dajem veliku sumu novaca za taj stan, auto i dr.

 

Banka njemu automatski skida s plaće za krediti, ja se tu nigdje ne spominjem. Da li mi predlažete da napravimo neki ugovor u kojem bi pisalo da ja dajem npr. 3000 kn mjesečno pa u slučaju razvoda da mi se taj novac vrati (uplaćen do razvoda). Ili meni dio stana po zakonu pripada pošto kredit zajedno otplaćujemo? Ili šta bi bilo pametno da se napravi?

 

Puno hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan je stečen prije braka i osobna je imovina.

u slučaju razvoda braka imaš pravo tražiti 1/2 novca uplaćenog za otplatu kredita, za vrijeme zajedničkog živita (i ono prije braka),bez obzira ko je plaćao kredit.

nerazumjem zašto bi izdvajali 1/2 novca za otplatu rata kredita ?

sve što kupite u braku je bračna stečevina .

 

tražite od muža da vam prepiše(daruje barem 1/4 stana) pa djelite rate za otplatu kredita. ako bude htio ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija