Jump to content

Porez na nužni dio


TANJA54

Preporučene objave

Dobila sam rješenje porezne uprave za plaćanje poreza na nasljedstvo.

Nakon smrti majke koja je ostavila stan nesrodniku, zatražila sam nužni dio. Temeljem sporazumnog utanačenja s nesrodnom nasljednicom isplaćen mi je nužni dio, što je i navedeno u rješenju o nasljeđivanju.

Pitanje je da li sam dužna platiti porez na taj isplaćeni nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Bila sam u poreznoj i oni su mi rekli da nisam trebala potpisati ugovor o utanačenju, a koji sam potpisala, da bi dobila dio koji mi pripada, jer dotična me nije htjela isplatiti. Naime porezna je temeljem tog sporazuma koji oni gledaju kao promet nekretnina meni zaračunala porez. Nisu uzeli u obzir moje riječenje o nasljeđivanju.Uglavnom rekli su mi da se žalim, ali moram platiti porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je sporazumno utanačenje gdje je oporučni nasljednik s osnove nužnog dijela dužna meni isplatiti iznos procijenjene vrijednosti nekretnine. Njoj ostaje nekretnina a meni nužni dio sukladno Zakonu o nasljeđivanju. Bar tako piše u tom sporazumu. U tom je sporazumu i navedeno da porez na promet nekretnina snosi nasljednica kao i troškove prijenosa.

Zašto sam radila taj sporazum? Jer mi nije htjela ništa isplatiti ni dati, i da to nije napisano ostavinska ne bi bila gotova i ne bi završila kod javne bilježnice. Bar mi je tako rečeno. Išlo bi na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm... I sad se Porezna uhvatila tog sporazuma kao krpelj, zar ne? Formalno bi čak i bili u pravu, ali... Ako smo došli tako daleko, onda nam je jadna budućnost. Ne znam što bih vam savjetovao, ja bi se žalio, ali nisam ja u pitanju već vi. Suštinski ste u pravu, ali se bojim da će Porezna ovo okretati na čisti formalizam. Vaša odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija