Jump to content

nepoštivanje sigurnosnih mjera


Detektiv

Preporučene objave

Biće citiranog kaznenog djela odnosi se samo na sigurnosnu mjeru, koja je propisana čl. 72. KZ-a. Dakle, više nema zaštitne mjere kao obilježja tog kaznenog djela. Razlog - vjerojatno rasterećenje sudova tih kaznenih djela. Uostalom, sankcija je propisana i u ZOSPC-u.

 

Raniji KZ (1997.) je tu materiju regulirao u čl. 308. st. 2. - "Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom."

 

Aktualni KZ u čl. 311. st. 2. kaže sljedeće - "Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko krši sigurnosnu mjeru koja mu je određena pravomoćnom presudom." Uz napomenu na stavak 3. - "Nema kaznenog djela iz stavka 2. ovoga članka ako je kršenje obveze iz stavka 1. dovelo do primjene članka 55. stavka 8. (opozvan rad za opće dobro) ili članka 58. stavka 5. ovoga Zakona (opozvana uvjetna osuda)".

 

Detektive, da odgovorim na vaše pitanje - ako vas uhvate da vozite, a imate zaštitnu mjeru, onda se temljem čl. 289. st. 4. ZOSPC-a kažnjavate sa novčanom kaznom u rasponu 5.000,00-15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema problema, Detektive.

 

Gledajte, konkretno kazneno djelo odnosi se na kršenje bilo koje sigurnosne mjere (ima ih devet) propisane našim Kaznenim zakonom - to su vam članci 68.-76. KZ-a - http://www.zakon.hr/z/98/

 

Znam što vas muči - KZ predviđa sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, dok PZ predviđa zaštitnu mjeru istoimenog naziva. Međutim, citirano kazneno djelo po aktualnom KZ-u odnosi se isključivo na sigurnosnu mjeru. Ponavljam, po ranijem KZ-u odnosio se i na zaštitnu mjeru, jer je ona izrijekom bila spomenuta u zakonskom opisu kaznenog djela, dok sada to više nije slučaj.

 

Zašto je to naš zakonodavac napravio? Meni ne pada nijedan drugi razlog doli rasterećenje sudova, koji su imali dosta takvih predmeta u kojima je preko 95% slučajeva otpadalo na vožnju pod trajanjem zaštitne mjere. Uostalom, kako spomenuh u prethodnom postu - ZOSPC sankcionira vožnju pod trajanjem zaštitne mjere, pa je djelomičan razlog sigurno i izbjegavanje dvostruke inkriminacije istog ponašanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...da li je moguće onda dobiti sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom te ako da, u kojem slučajevima se dobiva??

 

Moguće je. Čl. 72. st. 1. KZ-a - "Sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom sud će izreći počinitelju kaznenog djela protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ugroziti sigurnost prometa. Zabrana se odnosi na sve kategorije vozila, a iznimno se određena kategorija vozila može izuzeti kada posebne okolnosti upućuju na to da se svrha mjere neće time ugroziti."

 

Dakle, morali bi počiniti kazneno djelo protiv sigurnosti prometa (Glava XXII. KZ-a) uz postojanje jasne opasnosti da bi, upravljajući motornim vozilom, predstavljali "prijetnju na cesti", pa se onda preventivno izriče ta sigurnosna mjera, u pravilu u trajanju od 1-5 godina, ali iznimno, ako imate pozamašan prekršajni "dosje" iz domene prometnih prekršaja, onda se može čak izreći i doživotno, uz naravno mogućnost preispitivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija