Jump to content

Tužba protiv vlasnika stanova


Milky12

Preporučene objave

Imam veliki problem i molim savjet.

Vlasnica sam stana u stambenoj zgradi sa 6 stanova. Zgrada je izgrađena legalno, ima građevinsku i uporabnu dozvolu po kojoj je urisana u katastar. Stan sam kupila prije 6 godina od vlasnika koji je izgradio zgradu s urednim papirima.

Sve je bilo u redu dok jedan dan nisam dobila tužbu (kao i ostalih 5 stanara) od vlasnika susjednog zemljišta koji smatra da je zgrada izgrađena na njegovom zemljištu i traži da se zgrada sruši!!!

Morali smo angažirati odvjetnika i sada se to povlači po sudu već 2 i pol godine. Prije početka gradnje zgrade, gospodin koji nas sada tuži potpisao je elaborat iskolčenja zgrade i da se slaže sa svime. Bio je uključen u postupak izdavanja građevinske dozvole. I sada nas tuži da moramo srušiti zgradu jer je izgrađena na njegovom zemljištu. U postupku ,sud je angažirao vještaka, čiji nalaz smo čekali 6 mjeseci. Kada smo ga napokon dobili, bio je na našoj strani, ali naravno da se "ovaj" žalio na njega. Ne moram ni govoriti koliko sam već novaca i živaca potrošila na nešto što sam smatrala da je čisto i da će se odmah riješiti.

 

Da ne duljim... imam konkretna pitanja.

Obzirom da smo mi svi legalno kupili stanove, u "dobroj vjeri", da li je moguće uključiti bivše vlasnike, odnosno investitore u cijelu priču, da i oni snose posljedice?

Da li je moguće tražiti premještaj postupka na drugi sud jer za svaku raspravu ili papir čekamo 4-5 mjeseci i čini mi se da ovo nikada neće završiti?

 

Kako je moguće da je uopće sudac prihvatio tužbu kada su svi papiri od početka na našoj strani? Elaborat iskolčenja zgrade je potpisan od strane "gospodina", bio je pozvan u postupku izdavanja građevinske dozvole i nije imao primjedbi, za zgradu je izdana uporabna dozvola koju je "gospodin" dobio na znanje, i zgrada je urisana u katastar?! Da je i malo nešto sumnjivo bilo oko te zgrade, sigurno ne bih kupila stan, a još je više sigurno da mi banka ne bi dala kredit.

 

Molim vas za savjete ako tko ima jer više ne znam što napraviti i ne vidim kraja ovome.

:-(

Hvala unaprijed svima na pomoći.

 

milky

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaša je obveza da pozovete bivšeg vlasnika da otkloni opasnost zbog pravnih nedostataka.

ako izgubite spor (na što tužitelj računa ) nećete moči od bivšeg vlasnika tražiti naknadu štete zbog pravnih nedostataka.

 

pismeno(preporučeno i sa povratnicom ) od bivšeg vlasnika tražite da ukloni pravne nedostatke.

rokgodinu dana od saznanja za pravne nedostatke .

 

Zakon o obveznim odnosima

ODGOVORNOST ZA PRAVNB NEDOSTATKE (ZAŠTITA OD EVIKCIJE)

Pravni nedostaci

Član 508.

(1) Prodavalac odgovara ako na prodajnoj stvari postoji neko pravo trećeg koje isključuje, umanjuje ili ograničava kupčevo pravo, a o čijem postojanju kupac nije obaviješten. niti je pristao da uzme stvar opterećenu tim pravom.

(2) Prodavalac nekoga drugog prava garantira da ono postoji i da nema pravnih smetnji za njegovo ostvarenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija