Jump to content

Istek ugovora o radu i besplatno dopunsko te dječji doplatak


pkuftic

Preporučene objave

Pozdrav, imam pitanje vezano za besplatno dopunsko osiguranje. Dakle, trenutno prelazimo cenzus od 1516 kn koji je uvjetovan za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Suprugu istječe ugovor o radu i najvjerojatnije neće dobiti produžetak ugovora. Budući da ostajemo bez tog primanja, naša primanja će biti manja od cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje, jel može suprug tražiti i ima li pravo na besplatno dopunsko osiguranje?

 

Pitanje vezano za dječji doplatak. Trenutno primam dječji doplatak od 199 kn po djetetu. Suprug ostaje bez posla, ostajemo bez većine prihoda. U veljači treba obnoviti zahtjev za dd. Gledajući primanja u 2013, prelazimo za neki sitni iznos cenzus od 1663 kn i nemamo pravo na dd. No budući da u 2014 suprug neće imati primanja, i da ostajemo samo na mojoj plaći, mi bi imali pravo čak i na dd od 299 kn po djetetu. Budući da je on nezaposlen jel moram ja u veljači predavati i njegova primanja? Znam da se za dd uvijek gledaju primanja prošle godine, ali znam i da svaku promjenu moramo javiti, kao što sam ja po isteku njege djeteta ukinula uvećani dd, tako bi trebali i oni uvažiti da suprug više nema primanja i odobriti mi nam dd u svoti od 299 kn?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor za pitanje o dječjem doplatku je u članku 28. ZAKONA O DJEČJEM DOPLATKU:

 

(1) Korisnik doplatka za djecu dužan je nadležnoj ustrojstvenoj jedinici Zavoda prijaviti svaku promjenu u tijeku godine, radi koje je došlo do promjene u ispunjavanju uvjeta za ostvarivanje prava na doplatak za djecu ili izmjenu svote doplatka za djecu i to u roku od 15 dana od dana nastale promjene.

(2) Kada se u tekućoj kalendarskoj godini izmijene činjenice i okolnosti u pogledu visine ukupnog dohotka kućanstva koje su isključivale stjecanje prava na doplatak ili zbog kojih je korisniku pripadao manji iznos doplatka za djecu (zbog promjene u broju ili svojstvu djece ili članova kućanstva), korisnik stječe pravo na doplatak ili mu se povećava iznos doplatka za djecu od prvog dana idućeg mjeseca po prijavi nastale promjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sredstva za premiju dopunskoga zdravstvenog osiguranja osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike: osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi iznos utvrđen člankom 14.b Zakona 1.516,32 kn.

 

Obratite pažnju na ovaj dio vezan uz prethodnu kalendarsku godinu, nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija