Jump to content

Pravo na viđanje djeteta nakon raspada vanbračne zajednice


TK

Preporučene objave

Poštovani,

 

sestra mi je bila u vanbračnoj zajednici 6 godina.

Prije 2,5 godine rodila je sa bivšim partnerom prekrasno dijete, a prije cca 3,5 godine preselili su se u kuću koja je mojoj sestri darovana od strane oca.

Prije otprilike mjesec dana su se dogovorili da više ne mogu funkcionirati u zajednici i da će se razići što se i dogodilo 20.12. kada je on otišao iz kuće. Nije otišao odmah jer mu je trebalo vremena da si pronađe stan gdje će biti nakon razlaza.

 

Bez obzira na razlaz naravno da i dalje želi viđati dijete što mu moja sestra ne osporava. No on se najavljuje pola sata prije da će doći po dijete, nakon što se dogovore kad će vratiti dijete uvijek kasni, prijeti se policijom i iskazuje agresivno ponašanje.

U ovom trenutku ne znamo kako se postaviti.

Kakva su njegova prava za viđanje djeteta?

U kojim terminima i na koji način?

 

Ovo sve je poprilično traumatično i za moju sestru i za naše roditelje koji su se preselili kod nje u kuću kako bi pomogli oko brige za dijete u trenucima kada je ona na poslu i općenito.

Također 16.12. pokrenut je zahtjev preko odvjetnika za skrbništvom nad djetetom od strane moje sestre. Odvjetnik je obavijestio CZSS i čekamo njihov kontakt.

 

U ovom trenutku se bojimo za dijete i njegove reakcije.

Molimo vas savjet što napraviti.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, predložiti (kad već nisu do sada dogovorili) koliko će dijete boraviti s ocem i kada: tijekom radnih dana, vrijeme vikenda, praznika i blagdana.

 

Inicijativa neće naškoditi nikome, a neka budu spremni i otvoreni razgovarati o tome. Dok najmanje jedno od njih ne pokaže volju, jedan će biti ogorčen a drugi uspaničen, a tada su moguće svakakve neželjene reakcije, s obje strane.

 

Ionako će o ovome morati razgovarati na czss, kasnije i na sudu, pa bolje da odrade što god mogu prethodno sami. Ujedno, što dulje to odgađaju, tim će više biti uznemireni oboje, a to je vrlo loša predispozicija za postizanje dogovora. Bilo bi dobro da ih/je obitelj potiče u tom smislu i smjeru, a ako ne, bolje da se drže po strani jer neće pomoći već vrlo lako odnemoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie hvala.

 

Nakon što su se razišli razgovarali su i o viđanju djeteta i dogovorili da će on viđati dijete uz dogovor kad mu bude odgovaralo jer radi u smjenama.

 

Nisu dogovoreni nikakvi fiksni termini.

 

Bez obzira na razgovor i prijašnji dogovor on prijeti policijom i pravima da može doći po dijete kad god poželi i imati ga kod sebe koliko god dugo želi.

 

U svakom slučaju moja sestra će pokušati razgovarati sa njim oko dogovora nekih fiksnih termina.

 

Međutim ono što me zanima je što u slučaju ako on nastavi sa prijetnjama i nepoštivanjem dogovora?

Da li prije odluke suda o skrbniku (što može potrajati) postoji neki način reguliranja viđanja i skrbi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Termini ne moraju biti :) fiksirano fiksni :) ali bi za početak bilo dobro da su barem donekle predvidivi... I dijete se treba navikavati da je s ocem često i kontinuirano, a tako će ga početi očekivati i iščekivati- je li vam sestra pokušala i na taj način objasniti ocu djeteta da bi bilo kvalitetno se dogovarati unaprijed, barem za pola tjedna ili tjedan umjesto "evo mene za pola sata"?

 

Odluka o skrbniku i skrbništvu neće biti donesena jer dijete ima dva živuća roditelja s pravom roditeljske skrbi, toga bi trebali biti svjesni oboje. Oboje će i dalje imati to pravo koliko i do sada, iako će sud odlučiti s kojim će roditeljem dijete živjeti. Razlog tome je isključivo taj što mu roditelji ne žive više zajedno, a ne biti odgovarajući partner odrasloj osobi ne uzrokuje minus bodove nečijem roditeljstvu. Dapače, odluke koje budu donesene u vezi djeteta nisu vječne ni nepromjenjive.

 

Bilo bi dobro da sastave plan roditeljstva kojim će predvidjeti sve (odnosno barem većinu) ključnih pitanja skrbi o djetetu i načina funkcioniranja, a to nije samo "viđanje" i "alimentacija", već svaki segment u kojem bi bilo koji roditelj trebao biti obaviješten i uključen. Pri tom moraju biti svjesni da dijete koje je od rođenja imalo oba roditelja (s pravom roditeljske skrbi), imat će ih i ubuduće, samo na različitim adresama.

 

Moguće su privremene odluke, ali ako ne pokušaju uložiti trud prvenstveno njih dvoje roditelja (pri čemu onaj odgovorniji ulaže truda skoro redovito nekoliko puta više od onog drugog), teško da bi im netko čarobnim štapićem riješio problem. Možda je sada hit-tema vrijeme koje će dijete provesti s ocem (iznimno važna, pa dobro da je riješe prvu), ali će i sami uvidjeti da je to tek jedna od stvari u kojima će morati surađivati i komunicirati bez obzira na njihov međusobni odnos.

 

Ako nije problem, biste li nam rekli kakvom je dinamikom bilo dogovarano da dijete bude s ocem: radnim danima, vikendima, praznicima i blagdanima? Rad u smjenama, kojeg ste spomenuli, čak zna biti vrlo povoljan za dijete u ovakvim kombinacijama jer je taj roditelj nerjetko slobodan u vrijeme kad osoba koja ne radi u smjenama nije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je sve točno u slučaju kad je zajednički razgovor i dogovor moguć. No kada između dvoje ljudi postoji veća briga za same sebe, svoj ego ili što god a ne za dijete teško je uspostaviti normalnu komunikaciju.

 

Bez obzira svakako će moja sestra pokušati razgovarati i dogovoriti termine i sve što je potrebno sa bivšim. I naravno nije nikakav problem da damo informaciju o dogovoru.

 

Puno hvala na pomoći i savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno je sigurno: pokušaj je uvijek moguć.

Kad budu imali pravomoćni papir u rukama, on će svakako pomoći ozbiljnije shvatiti svoje dužnosti, ali bez konstruktivne i djetetu naklonjene komunikacije će se suočiti s problemom i kod najmanje promjene ili najobičnije zamjene dana kad bude potrebno, termina praznika, godišnjih odmora itd. Pa nadalje...

 

Sve to im ubuduće (i jako dug period) neće netko deseti rješavati niti pomagati rješavati, osim ako u eskalaciji ega bude nužna neka mjera obiteljsko-pravne zaštite tipa nadzor nad oboje i kakve slične...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija