Jump to content

Prijava za krivotvorenje oporuke po pravomoćnosti


dnd

Preporučene objave

Prijavljena sam za krivotvorenje oporuke osam mjeseci nakon što je oporuka postala pravomoćna.

Ukratko temeljem oporuke potpisane pred dva svjedoka nasljedila sam od strica zemlju, od nasljednika stric ima brata s kojim nije bio u dobrim odnosima i mog oca.

Oba su uredno pozvana i dostavljena im je kopija oporuke. Ne odazivaju se na ostavinsku i ne žale se na rješenje o nasljeđivanju.

sada stric prijavljuje me policiji da sam krivotvorila oporuku tj. potpis, što sam izjavom u policiji porekla , a svoju izjavu su dali i svjedoci oporuke.

Kako teče daljnja pravna procedura ?

zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavljeni ste za kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3. u vezi st. 1. KZ-a. Očito je stricu "zamirisala" lova, pa se lovi za slamku.

 

Policija je napravila svoj dio posla, i sada će cjelokupnu dokumentaciju poslati nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, koje će odlučiti ide li se u optuženje (u kojem slučaju ćete dobiti od njih poziv za tzv. prvo ispitivanje) ili će se kaznena prijava odbaciti (u kojem slučaju nećete dobiti ništa, jer se rješenje o odbačaju ne dostavlja osumnjičeniku).

 

Ako su svjedoci oporuke potvrdili vašu priču, stric se može "slikati". Doduše, postoji mogućnost da on preuzme kazneni progon, ali ako će to napraviti, a državno odvjetništvo nije htjelo ići u postupak, onda definitivno ima vremena, živaca, a i novaca. Ali ako ga veseli... :idemo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve su sankcije za strica zbog lažnog iskaza?

 

U konkretnom slučaju ne radi se o kaznenom djelu davanja lažnog iskaza iz čl. 305. KZ-a, već bi se radilo o kaznenom djelu lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz čl. 304. st. 1. KZ-a.

 

Ali... Postoji jedna bitna "caka" - navedeno kazneno djelo moguće je počiniti isključivo s izravnom namjerom kao stupnjem krivnje, što znači da je vašem stricu uvelike olakšana obrana, jer sve što on mora reći u svojoj obrani jeste - "Pa, mislio sam da ju je zbilja krivotvorila, a prema čl. 204. st. 1. ZKP-a moja je dužnost da prijavim kazneno djelo." I gotova priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija