Jump to content

Nužna okućnica i dr pitanja


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav stručnjaci!!!! Nekoliko pitanja:

1. Što je "rješenje o nužnoj okućnici"????? Gdje ga ishoditi, ako i koliko se plaća

2. Poslovni prostor od 120 metara kvadratnih. Koliko po zakonu najmanje parkirnih mjesta mora imati???? Ovisi li taj broj o namjeni objekta (kafić, trgovina i sl.)

3. Što je u vrijeme "društvenog vlasništva" značio termin "DATI NA TRAJNO KORIŠTENJE"? Jel to nešto slično današnjem kupoprodajnom ugovoru?????

Budite ljubazni pa mi odgovorite (zanemarite ako ste već u nekoj od mnogobrojnih tema foruma već i odgovorili na neka (sva) od ovih pitanja)!!

Hvala!!!!!

:-D:-?:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) ako se misli na ishođenje rješenja o formiranju građevinske čestice (u smislu zemljišta nužnog za redovnu uporabu građevine), navedeno (koliko znam) regulira članak 43a) Zakona o prostornom uređenju (članak dodan izmjenama zakona objavljenim u NN 100/2004).

Koliko znam, navedenim se člankom, u pojedinim slučajevima, omogućava parcelacija građevinskog zemjišta kada se parcelacija ne može obaviti temeljem lokacijske dozvola (temeljem iste se, U SVRHU IZGRADNJE, može parcelirati građ. zemljište), odnosno temeljem detaljnog plana uređenja (jer isti ne postoji - nije predviđen za određeno područje).

Dakle parcelacija građ. zem. kojoj podloga nije lokacijska dozvola (izdana u svrhu izgradnje) niti detaljni plan uređenja, može se izvršiti temeljem rješenja - u slučajevima "ako su na istoj katastarskoj čestici izgrađene dvije ili više građevina koje građevinski, funkcionalno ili tehničko-tehnološki nisu cjelina, ako je građevina izgrađena na katastarskoj čestici čija je površina veća od površine nužne za redovnu uporabu građevine, te u slučajevima kada je postojeća katastarska čestica, na kojoj je izgrađena, takva da se ne može smatrati zemljištem nužnim za redovnu uporabu građevine."

Dakle, koliko znam, intencija je, dakle da se parcelacija omogući u slučajevima kada je na zemljištu (jednoj parceli) upisano više kuća (obično u vlasništvu različitih osoba), a kako bi se iste mogle (zajedno s "pripadajućim" zemljištem) odvojiti u posebne parcele. Druga dva slučaja se, čini mi se, u osnovi odnose na slučajeve kada su parcele "prevelike". Intencija u tom dijelu je, koliko znam, da se omogući smanjivanje parcela (uglavnom) u slučajevima kada su se otkupljivani društveni stanovi, u objektima izgrađenima na prilično velikim parcelama. Naime, vlasnicima tih otkupljenih stanova pripada odgovarajući suvlasnički dio zemljišta nužnog za redovnu uporabu zgrade - koji je to dio zemljišta, u nekim bi slučajevima tek trebalo odrediti, odnosno smanjiti postojeću (pre)veliku k.č.

Inače, takvo rješenje, "na zahtjev zainteresirane stranke ili po službenoj dužnosti, donosi tijelo nadležno za izdavanje lokacijske dozvole" /tj. ured za prostorno uređenje, gradit. itd.

Ishođenje rješenja, koliko znam, stranku košta minimalno, ali najbolje se za detalje raspitati u nadležnom uredu. Imali smo jedan takav slučaj (dvije "MORH"-ove kuće, u kojima su otkupljeni stanovi, a izgrađene su na JEDNOJ i to prilično velikoj parceli, inače u jednom manjem mjestu pored Zg-a. Podnio se zahtjev za formiranje posebne parcele za svaku od tih kuća, nadležni ured je konzultirao katastar, ako se dobro sjećam katastar i ured z prost. uređenje su napravili nekakav "prijedlog za formiranje tih parcela", pa se donosi Rješenje u tom smislu, temeljem kojega je onda potrebno napraviti parcelacijski elaborat. Nisam baš siguran u sve detalje, ali otprilike tako. Također napominjem da nisam siguran tko snosi trošak izrade (i provedbe) parcelacijskog elaborata, naravno, ukoliko je zahtjev podnijela "zainteresirana stranka", tj. ne provodi se po službenoj dužnosti.

 

3. termin "DATI NA TRAJNO KORIŠTENJE" je povezan s (nekadašnjim) društvenim vlasništvom nad građevinskim zemljištem. Dakle, svo građ. zemljište je svojedobno postalo društveno, pri čemu je isto davano (odnosno ostavljano) na tzv. trajno korištenje za korist određene fizičke ili pravne osobe. U NAČELU je, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (na snazi od 01.01.1997.) pravo trajnog korištenja zemlišta "pretvoreno" u pravo vlasništva za korist osobe za čiju je korist bilo ranije utvrđeno pravo korištenja. Navedeno je načelno - postoje neke iznimke u pogledu pravnih osoba gdje to ne vrijedi automatizmom; navedeno je, inače, regulirano prijelaznim i završnim odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija