Jump to content

Ostavinska rasprava


Tony87

Preporučene objave

Pozdrav ljudi.

U petak je sa suda došao poziv za moju baku što ne bi bilo čudno da ona nije preminula prije sedam godina, radi toga je moja mama i uzela taj poziv od poštara.U tom pozivu piše da je ona pozvana na ostavinsku raspravu iza pokojne xy koja je umrla davne 1978 godine.Ona je bila od bakinog ujaka žena.

Koliko sam ja upoznat moja pokojna baka nije imala pravo na njezin dio nasljedstva.To su imali nećaci i nećakinje od te žene koji su se nedugo nakon njezine smrti i upisali u gruntovnici.

Ono što me sad zanima kako je moguće da nakon tolikog vremena bude ostavinska rasprava skoro pa 36 godina od smrti. Ako ovi "nasljednici" nisu nikada proveli ostavinsku kako su se onda uspjeli upisati u gruntovnici.Dali to sad sud sam rješava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog čega očekujete da bi netko tko s vama nema nikakve veze mogao na temelju ovih podataka bolje pogoditi (jer se radi o čistom pogađanju) odgovore od vas samih?

 

Jedino što vam se može odgovoriti je da za pokretanje ostavinskog postupka nema roka. Moguće je da postupak po drugi puta pokrene netko tko nema saznanja da je ostavinski postupak već ranije proveden (pogotovo kad se radi o tako davnoj smrti ostavitelja), a ostavinski sud nema druge mogućnosti da za to sazna nego da netko od stranaka o tome ne podastre dokaze.

 

Sve ostalo možete saznati tako da pitanje postavite na pravom mjestu. Dakle, tko je i zbog kakve imovine pokrenuo postupak možete saznati tako da se pozivu odazovete i to saznate na ročištu, ili da zatražite uvid u spis i prije ročišta.

 

O načinu na koji su se nećaci i nećakinje upisali u zemljišne knjige možete saznati upravo uvidom u te knjige, pa ako već znate da su se upisali, onda moćete otkriti i kako su se upisali. Ako tu ima štogod sporno, to se sigurno neće rješavati u ostavinskom postupku.

 

Poziv sigurno niste dobili od poštara (on ga je samo dostavio) nego od suda ili javnog bilježnika, a očito je da će u prvom stupnju postupati onaj tko vas je i pozvao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija