Jump to content

pravo na otpremninu


Brankozec

Preporučene objave

prije nekoliko dana sam zatražio savijet oko otpremnine,tada sam napisao da radim u jednom d.O.o već deset godina,odnosno od 1.10.2004.Poslodavac je najavio otkaze.Tada nisam imao uvid u sve informacije oko otkaza.Zato vas danas molim za savijet jer sam dobio poslovno uvijetovani otkaz.U ugovoru o raskidu nije navedena otpremnina niti otkazni rok,poslodavac se uvrijedio na nas,ima nas 16-tero,zato što to tražimo.Njegovi argumenti su situacija u zemlji,kriza i njegova borba unazad dvije godine da se održimo.Firma nije zatvorena,odnosno ostaje poslovati na istom tržištu ali sa smanjenom ekipom.U deset godina nitko od nas nije bio nesavijestan ili loš radnik.Otkaz nismo željeli potpisati a on nam ga šalje poštom.Dali postoji rok na žalbu oko ovih stvari.Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pričekajte da Odluka o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu stigne na kućnu adresu. Svojim potpisom na povratnici potvrđujete primitak iste i od prvog slijedećeg dana počinje teći otkazni rok koji u Vašem slučaju iznosi 2 mjeseca i 2 tjedna jer ste proveli kod Poslodavca neprekidno 10 godina.

Također, budući da se radi o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu, imate pravo na otpremninu i to barem u zakonom predviđenom iznosu ,ako u odluci u otkazu nije drugačije navedeno (ili ako imate Kolektivni ugovor, a pogledajte i Pravilnik o radu koji bi trebali imati jer se radi o poslodavcu s više od 20 zaposlenih).

Od dana primitka Odluke imate 15 dana za podnošenje zahtjeva za zaštitu prava i ukoliko Poslodavac ne udovolji Vašem zahtjevu, slijedi pokretanje sudskog spora kojim možete tražiti da se utvrdi da je otkaz nije dopušten i naloži povratak na rad , a ako Vam to nije prihvatljivo; onda radi isplate plaće (naknade plaće) za otkazni rok i otpremnine za 10 godina koje ste proveli kod Poslodavca.

Zatražite stručnu pravnu pomoć radi sastavljanja zahtjeva za zaštitu prava koji je početni korak u pokretanju postupka za ostvarenje Vaših prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličan problem. Dakle , riječ je o otpremnini. Molila bih Vas savjet vezano za isplatu otpremnine. Naime, dobila sam poslovno-uvjetovani otkaz (tehnološki višak) nakon 5 god i 8 mjeseci rada kod istog poslodavca. Otkaz sam dobila 13.12.2013. godine.

Zanima me da li imam pravo na otpremninu, da li je prošao rok kad sam trebala nešto poduzeti? I što mi je činiti ako imam to pravo?

Nisam dobila nikakav obračun otpremnine. Na odluci o otkazu stoji rečenica " Radnik nema pravo na otpremninu". Ja sam potpisala taj otkaz, ali potpisala sam dio da sam ga preuzela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Pravo na otpremninu

Imam ordinaciju s 5 zaposlenih na neodređeno vrijeme. Svi su u radnom odnosu duže od 2 godine a neki i preko 20 godina. Ordinacija uspješno posluje ali na granici rentabilnosti. Do sada su ugovorene plaće uvijek redovno isplačivane. Kroz dvije godine stičem pravo na mirovinu i želim zatvoriti ordinaciju. Kako da isplatim zakonske otpremnine kad nakon zatvaranja ordinacije moj saldo je, nakon podmirivanja svih ostalih zakonskih obveza i plaća, moj saldo je nula. Odakle mi novac za otpremnine. Ima li neki zakonski izlaz iz ove situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija