Jump to content

kultura


iggypop

Preporučene objave

Zanimljivo pitanje!

Ured za katastar je, između ostaloga, zadužen za evidentiranje izgrađenosti zemljišta. Također, koliko znam, u principu je zakonom obvezan održavati usklađenost svoje evidencije sa stvarnim stanjem na terenu (dakle u određenim vrem. razmacima - mislim da je, barem svojedobno bilo propisano - pet godina, ažurirati svoju evidenciju o izgrađenosti, sukladno stvarnom stanju na terenu).

Eh sad' (i) ja sam čuo da se, u praksi, traži suglasnost posjednika/(su)vlasnika za promjenu kulture (tj. izgrađenosti).

Nije mi to logično i ne kužim baš u čemu je kvaka - ako je poanta da treba održavati usklađenost kat. (a time i zk evidencije) sa stvarnim stanjem u naravi, ne vidim razlog da se za tako nešto kao što je evidentiranje stvarne izgrađenosti, traži još nečija suglasnost.

Nekakvom (mislim) "normalnom" logikom, zaključio bih da prije posjednik/vlasnik trebao biti OBVEZAN prijaviti promjenu izgrađenosti (u krajnjoj liniji, pravo vlasništva je povezano i s nekim obvezama), nego da bi njega trebalo pitati za suglasnost da se u kat. evidentira stvarna izgrađenost na parceli.

Jedino što mi tu pada na pameta jest nekakva zadrška u slučajevima kada netko od SUVLASNIKA, dakle na parceli u suvlasništvu, izgradi objekt bez dozvole (dakle PROTUPRAVNO), pa u slučaju prijave tog objekta u katastar (i zk) mogu, u pojedinim slučajevima, za ostale suvlasnike nastati problemi - upiše im se na parceli u suvlasništvu objekt sa zabilježbom da je upisan bez prilaganja građ. i uporabne dozvole itsl.

Ali, to bi opet trebala biti stvar nekih drugih propisa, odnosno provedbe istih, (ne)funkcioniranja građ. inspekcije itd.

Eh da, postoji (i) još jedan slučaj gdje je logično da katastar traži suglasnost, "pače" ugovor suvlasnika u tom smislu - dakle, slučaj kada je na istom zemljištu već prethodno izgrađeno (i u zk, kao posebna zk tijela) upisano više objekata - npr. osoba x je upisana kao vlasnik jedne kuće, a osoba y je upisana kao vlasnik druge kuće. Ako osoba x izgradi 3. objekt na tom zemljištu, za njegov upis (sukladno načelu jedinstva nekretnine), potrebno je objediniti upis postojeće dvije kuće, trećeg (novoizgrađenog) objekta i zemljišta u jednu nekretninu (kuća 1, kuća 2, objekt 3 i dvorište), a u tom slučaju se definitivno suvlasnici moraju suglasiti i ugovorom utvrditi svoje suvlasničke dijelove na tako spojenoj nekretnini. Inače se novi objekt ne može upisati u kat. (ni u zk).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija