Jump to content

Nasljedstvo i dugovi pokojnika


Levis92

Preporučene objave

Dobar dan,

 

pokrenuta je ostavinska rasprava za pokojnog strica zbog pronađenog poljoprivrednog zemljišta.Međutim saznalo se nakon potpisanja nasljedničke izjave da je stric posjedovao i dvije nekretnine koje se terete zbog neplaćenih komunalnih naknada.U vlastovnici piše da je na temelju pravomoćnog rješenja koji datira iz svibnja 2007 uknjiženo pravo zaloga na te nekretnine.

Ispod toga piše da se zabilježba ovrhe briše (2008-lipanj) da bi se te iste godine nakon par dana opet zabilježila ovrha i na kraju opet izbrisala 2011 godine u svibnju.

 

U teretovnici zadnje što piše je da je u svibnju 2011 godine uknjiženo pravo zaloga na te nekretnine radi naplate novčane tražbine.

 

Moram navesti da je stric umro u kolovozu 2009 pa ne znam da li vrijedi ta naplata u teretovnici iz 2011 godine ?

 

Sada mene zanima da li postoji i mogučnost zastare s obzirom da prvo uknjiženo pravo datira iz 2007 i da je ovrha u zastari jer je prošlo više od 3 godine? Ili vrijedi ovo zadnje riješenje iz 2011?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

zabiljezba ovrhe u zemljisne knjige se upisuje na temelju odluke suda,iz cega proizilazi da zastara takve trazbine nastupa protekom 10 godina,pod pretpostavkom da u istom roku vjerovnik nije poduzeo novu radnju pred sudom u svrhu namirenja trazbine iz opterecene nekretnine.

Teret prati nekretninu a ne vlasnika,tako da je nebitno dali je na opterecenu nekretninu neko drugi upisao svoje pravo vlasnistva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija