Jump to content

Nepotpun ugovor o doživotnom uzdržavanju


osobanova

Preporučene objave

Molim pomoć.

Još živući otac je uzeo stari bračni par, a pošto nitko nije htio od njihove rodbine (nisu imali djece) pod doživotno uzdržavanje i s njima sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju. Dogovor je bio da se cjelokupna imovina prenese na mog oca poslije njihove smrti. Otac je uredno ispoštovao ugovor sve do njihove smrti. Sada je problem taj šta je ugovor malo nespretno napisan i većina parcela i kuća nisu uopće uneseni u taj ugovor, a u ugovoru nije definirano da se prenosi cjeloukupna imovina nego te čestice pod brojevima. Moje pitanje je dali i kako se mogu prenijeti ostale čestice na mog oca . Ugovor je sklopljen prije 20-ak god. Napominjem da su sve ostale čestise uknjižene na pok. bračni par.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima u čl. 579. izričito propisuje da stranke mogu ugovoriti da predmet ugovora o doživotnom (ili dosmrtnom) uzdržavanju može biti sva ili dio imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do smrti primatelja uzdržavanja..

U vasem slucaju prenos prava vlasnistva je dopusten samo za nekretnine koje su navedene sa tacnim katastarskim oznakama i kvadraturom,buduci da u ugovoru nije navedeno SVA imovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć.

Da li je moguće u Ugovor o doživotnom uzdržavanju staviti samo "cjelokupnu imovinu", bez ikakvih čestica ili opisa. Pitam jer u slučaju neriješene imovine, ili sve eventualno naknadno pronađene imovine ili sve eventualno naslijeđene imovine (npr. ako supružnik uzdržavane osobe umre prije uzdržavane osobe) bilo bi potrebno raditi konstantne anekse?!

Naime, radi se o ocu koji svu svoju imovinu želi ostaviti po pola dvojici sinova i zaštiti svoju imovinu od treće osobe, u ovom slučaju 3. djeteta koje je sud njemu dodijelio još prije 50tak godina. Za to 3. dijete plaćao je alimentaciju do 18 godine, a nisu imali nikakav drugi kontakt... i on to dijete zapravo ni ne priznaje, no to nije bitno s obzirom da je sud tako odlučio

 

Osim nekoliko "čistih" čestica, puno više je neriješene zemlje - koju on jos sa svojom braćom nije riješio na papiru iako u naravi svak zna što mu pripada po internim dogovorima. Tu je i supruga, mama dvojice sinova, koja ima svoju imovinu i koja bi u slučaju smrti pripala 1/2 suprugu te 1/4 svakom od dvojice sinova, a onda ta imovina opet ulazi u imovinu uzdržavane osobe...

Priličan je broj čestica i ako bi se sve detaljno išlo upisivati u Ugovor moglo bi se dosta toga izostaviti, a ako bi se upisalo "cjelokupna imovina" riješio bi se problem.

 

Da li takav koncept rečenice " cjelokupna imovina" nosi nekakav eventualan negativan učinak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

<Ako predmet prijenosa vlasništva na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon smrti primatelja uzdržavanja imaju biti sve nekretnine u vlasništvu istoga, onda davatelj uzdržavanja stječe pravo vlasništva i na nekretninama koje je primatelj uzdržavanja stekao nakon zaključenja ugovora o doživotnom uzdržavanju akoje su u trenutku njegove smrti bile u njegovu vlasništvu>

Županijski sud u Varaždinu,Gž-1128/09-2, od 9. XI. 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija