Jump to content

vozilo na stranim tablicama


marakech

Preporučene objave

Strani drzavljanin ljetuje u RH u okviru prava na bezvizni boravak (drzavljanstvo BiH) i posjeduje trajno registrovan motocikl do 50 ccm koji je registrovan u BiH, a koji koristi u R Hrvatskoj tokom ljetovanja. Da li postoje ogranicenja koliko dugo vozilo na stranim tablicama moze biti u RH? Da li motocikl moze ostati preko zime u RH ili postoji ogranicenje? Ako postoji ogranicenje kojim Zakonom je to propisano?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može bit u RH najduže 6 mjeseci u toku godine bez obzira odlazi li koji dan opet u BiH.

 

"Uporaba strane robe na carinskom području Republike Hrvatske – u konkretnom slučaju automobila sa stranim registracijskim oznakama može se dozvoliti u okviru postupka privremenog uvoza. U smislu carinskih propisa, postupak privremenog uvoza omogućava privremeni uvoz robe s uvjetnim oslobođenjem od plaćanja carine i poreza bez primjene zabrana i ograničenja uvoza, koji je uređen nacionalnim zakonodavstvom – člancima 145. do 152. Carinskog zakona (NNRH, broj 78/99 do 56/10) i člancima 260. do 297. Uredbe za provedbu Carinskog zakona (NNRH, broj 161/03 do 29/11) te međunarodnom Konvencijom o privremenom uvozu – Istanbulska konvencija (NN Međunarodni ugovori 16/98)."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Velika hvala .... ako sam dobro shvatio u pitanju je "kumulativno" 6 mjeseci tokom jedne godine ... zbir svih ulazaka i izlazaka ne moze biti duzi od 6 mjeseci ??? Da li sam dobro shvatio??

Ili je mozda rijec o 6 mjeseci nakon ulaska sto pretpostavlja da je moguce napraviti izlaz i ulaz u jednom danu i nakon toga novih 6 mjeseci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a drugo pitanje se odnosi na mogucnost registracije vozila od strane osobe koja nema reguliran boravisni status ... znaci - u pitanju je ista osoba, nema odobren boravak nego je u pitanju kratki turisticki bezvizni boravak ... da li takva osoba ima pravo da registrira motocikl u hrvatskoj ... U BiH ne postoji takva mogucnost za osobe koje nemaju boraviste - odobren privremeni ili stalni boravak pa pretpostavljam da je slicna situacija i u R Hrvatskoj .... Ono sto mi ostaje nejasno u svemu tome - kako je onda moguce da strani državljanin ima registrovano plovilo u Hrvatskoj i pod hrvatskom zastavom a isto tako nije rezident.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija