Jump to content

Nasljedno pravo


madagascar123

Preporučene objave

Imao bi jedno pitanje pa bi molio znalce za pomoć.

Situacija je slijedeća.Na više katastarskih čestica je sagrađen dvojni objekat.Godinama se vodio spor jer su vlasnici čestica u određenim djelovima bili vlasnici kako na svojoj tako i na suprotnij strani objekta na raznim česticama ,te stoga ni jedan nije mogao stupiti u vlasništvo iako se samo i jedino on koristio tim česticama. Spor je riješen tako da su se nakon puno muke i suda jedni drugima odrekli vlasništva pojedinih dijelova čestica na njihovim stranama. Mi smo sad zadovoljni i dobili smo ono što nas je zanimalo. Međutim kako se sada po svuda sređuju knjige ispalo je da su se pojavile još dvije čestice koje nisu bilo obuhvačene prijašnjom sudskom nagodbom. Jedna na našoj polovici objekta a druga na suprotnoj strani objekta. Te dvije čestice su podijeljen po principu kao i one oko kojih se vodio spor.

 

E sad slijedi moje pitanje. Na jednoj katastarskoj čestici se vode 5-orica vlasnika. Trojica imaju svaki po 1/4 a drugo dvoje zajednički 1/4. Unutar čestice se nalazi još jedna čestica na kojoj je sagrađen objekat.Mene dotične čestice ne interesiraju u smislu da ih pokušam riješiti kao i ove prethodne ali suprotnu stranu da, jer se nalazi na njihovoj strani. Bitno je napomenuti da je peti vlasnik 1/4 umro i da je provedena ostavinska bez te čestice jer se za nju nije znalo i da pokojni ima dvije sestre ,od kojih je jedna moja mama, pa pretpostavljam da bi se to prvo trebalo riješiti sa njima pa tek onda dalje.Od 5 vlasnika sporne čestice dvoje se vlasnika odriče u korist trečeg a ja nemam nemjeru vansudski se nagoditi niti se odreči svojeg papirnatog udjela zbog svih peripetija koje smo imali moja obitelj i ja ovih godina. Da li ja mogu biti tužen ili primoran na bilo koji način sa se odreknem dijela koji se vodi papiranato na meni iako tu čestcu takvu kakva je cijeli niz godina posjeduju i koriste dotični u čiju bi se sad korist trebalo odreči , a zapravo nisu njeni vlasnici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega je nejasno na koji nacin se Vi i ostali odricete od suvlasnickih dijelova,i vrsite razna ustupanja,jer koliko vidim neradi se ni o darovanju,zamjeni ni kupoprodaji,a odricanje odnosno ustupanje je moguce u ostavinskom postupku.

Pod "papirnati"vlasnik se pretpostavlja da ste upisani u zemljisnim knjigama,odnosno da to moze te dokazati z.k.izvadkom,glede cega ste aktivno legitimirani na reivindikacijsku tuzbu(predaja vlasnistva u posjed).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je jednostavna jedino ja možda ne znam kako objasniti. Kao kupci parcele davne 66-te godine kupljeno zemljište nikad nije odvojeno(razmjereno među vlasnicima) već su vlasnici parcela bili jednaki vlasnici svih cestica na parcelama u jednakim dijelovima. Napravljen je dvojni objekat i svako je koristio zemljište na svojoj strani objekta. Kad se pokušalo razdijeliti zemljište na vlasnike koji ga posjeduju i koriste ustanovljeno je da svaki vlasnik ima prakticki udio u svakoj cestici na parceli, pa je sugerirano i sudski izvedeno da se svako svakom odrekne svog udjela na cestici kojoj je vlasnik a koja je na strani objekta koju koristi vlasnik objekta a kako sam i naveo nije bila u 100% vlasništvu samog vlasnika objekta . Kada se to napravilo pojavile su se dvije novoformirane čestice (na koje prije niko nije obracao paznju jer se mislilo da spada u zeleni pojas)sa udjelima svih prijašnjih aktera price s time da je kao i prije svaka čestica na " svojoj strani objekta" ali su vlasnici u srazmjernim dijelovima svi.I sa jedene i druge strane objekta i još poneko sa strane. Nadam se da je malo jasnije. Pitanje i dalje stoji. U prijašnjem slucaju mi je odgovaralo da se odreknem svog udjela na suprotnoj strani objekta a sad ne .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija