Jump to content

dječiji nužni dio


ladyBimba

Preporučene objave

Nužni dio je dio ostavine, dakle imovine koja je pripadala ostavitelju prije njegove smrti, a čovjek postaje ostavitelj kad umre.

 

Budući da su djed i baka još živi, nema ostavitelja, nema ostavine, dakle nema ni nužnog dijela pa se nema što tražiti.

 

Živ čovjek može raspolagati svojom imovinom kako god hoće, sve dok ne uđe u neki pravni odnos u kojem dobrovoljno pristaje na ograničavanje toga prava.

 

Postoji mogućnost da se dogovori raspodjela buduće ostavine za života budućeg ostavitelja, ali s takvom se raspodjelom moraju složiti svi nasljednici.

 

Uz to zakon ne poznaje dječje nasljeđivanje (u smislu maloljetnosti u trenutku nasljeđivanja) i punoljetno nasljeđivanje. Postoje posebne odredbe u pogledu zastupanja maloljetnika pred sudom (ovdje ostavinskim) i posebna ograničenja u pogledu raspolaganja imovinom maloljetne osobe, ali to pri tome nije važno kako je maloljetna osoba postala vlasnik te imovine, nasljeđivanjem, darovanjem ili drugačije. Te posebne odredbe nemaju utjecaja na samo pravo nasljeđivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija