Jump to content

Nezavisni vijećnici i financijska izvješća


nezavisna vijećnica

Preporučene objave

Poštovani, bila sam nezavisna gradska vijećnica u jednom malom gradu, od 2009. do 2013. Nositelj liste bio je gradonačelnik koji je tijekom mandata umro. Nas je bilo 5 vjećnika. Tijekom 2011. izmjenio se zakon o financiranju nezavisnih listi i svaki član je trebao otvoriti svoj posebni račun za političko djelovanje, kao i voditi poslovne knjige. Pošto je mjesečni iznos za te namjene bio oko 300 kn za svakoga mi smo se odlučili da uopće ne uzimamo taj novac i nikada nismo otvorili račune, jer bi trošak vođenja računa kod poslovne banke i cijena plaćanja knjigovodstva bila veća od toga iznosa.

 

Međutim mi dobijamo od DORHA rješenja o plaćanju kazne zbog nepodnošenja financijskih izvješća i neobjavljivanja istih na vlastitim web stranicama (a koje i nemamo otvorene) kazne od po 30 000 kn za svaki taj propust, ukupno 60000 kn!!!

Mi smo se Uredu za reviziju očitovali sa svim svojim podacima i izjavama da ne koristimo nikakav novac, ali oni inzistiraju na kaznama iako nitko nije oštećen sa naše strane ni za lipu.

Molim ako netko može dati pravni savjet što poduzeti, rok za žalbu je 8 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito vas se tereti za neki od prekršaja iz http://www.zakon.hr/z/443/Zakon-o-financiranju-politi%C4%8Dkih-aktivnosti-i-politi%C4%8Dke-promid%C5%BEbe (moja procjena - najvjerojatnije čl. 43. u vezi čl. 28. ili 30.).

 

Prema citiranom zakonu - imali ste obvezu glede vođenja i objavljivanja godišnjih programa rada te financijskih izvještaja (čak i ukoliko niste dobili ili koristili nikakva sredstva, obveza postoji, a nepoštivanje te obveze rezultira prekršajem).

 

Krivnju, po svemu sudeći nećete moći izbjeći, jedino ostaje za vidjeti visina kazne i može li se tu priznanjem prekršaja te kajanjem pred sudom postići ublažavanje kazne (a trebalo bi). Ne bi bilo loše angažirati odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija