Jump to content

Tajna obitelj oca...traženje odštete za duševne boli


Sandora

Preporučene objave

Poštovanje, saznala sam nakon godina sljedeće...otac je zajedno sa svojom pokojnom majkom pomno planirao i provodio transakcije novca i imovine kako bi što manje ostalo majci kao bračna imovina, predpostavljam da je prebačena imovina preko nasljedstva pa fiktivnih prodaja...na vlasništvo druge žene...No, brak majke i njega traje već 34 godine, jedan stan je nasljeđeni, a drugi koje je kupljen ja zasigurno već prebačen na tu ženu, kupio je plovilo koje taji i dan danas od novaca i prebačeno je sigurno na tu ženu...da ne idem u datelje tog plana koji traje jako dugo...pošto navodno gospodin ima i potomstvo koje je njegovo, a i planira bijeg uskoro tamo...druga država Italija....mene zanima kada izađe na vidjelo u javnost a sigurno hoće jer živi od statusa...da li ga se može tužiti za duševne boli...zbog nanesenog šoka i ne znanja, moja majka ne zna za to, iako ima dijagnozu paničnih naopadaja jer ju i maltretira sistematski valjda kako bi poludjela, imam i ja jednu registriranu dijagnozu nekog lakšeg ptsp od prije.

Da li je mogu će njega tužiti za duševne boli, pošto je majka već odavno napustila karijeru da bi podržavala njegovu(status je u pitanju...diplomacija).....ja nemam doslovno ništa na svoje ime, nije mi ništa prepisao...Traženje odštete za prijevaru obiteljskog prava i ne poznavanje situacije...Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi u cijeloj priči uopće niste stranka. Ne možete tužiti nikoga, pa ni vlastitog oca, zato što raspolaže svojom imovinom onako kako on hoće, to ne može uzrokovati duševne boli (točnije, može, ali ne krivnjom onoga tko raspolaže svojom imovinom, već vašom zato što tako doživljavate stvari.) Roditelji vam za svoga života nisu dužni dati ništa od svoje imovine, a u slučaju njihove smrti zakon vam garantira nužni dio.

 

Obiteljska imovina nije pravni pojam. Pojedinci koji čine užu ili širu obitelj mogu dogovorno raspolagati imovinom koja pripada svakom od njih, što je sasvim sigurno jako dobro i trebalo bi se u obitelji podrazumijevati, ali niti jedan pojedinac ne može polagati prava na imovinu drugog pojedinca temeljem same pripadnosti obitelji. (To što u nekim obiteljima postoje "gazde" koji smatraju da su z.k. knjige samo nebitni papiri, a sebi uzimaju pravo da samo oni odlučuju o "obiteljskoj imovini", pa to svoje "pravo" ostvaruju i psihičkim i fizičkim nasiljem je potpuno druga stvar).

 

Posebni je slučaj bračna imovina odnosno stečevina, ali tu se radi isključivo o zajedničkoj imovini supružnika, a ne i potomaka ili predaka.

 

Dakle, vaša majka je ta koja može postavljati pitanja kako suprug raspolaže njihovom zajedničkom imovinom. Ako oni imaju stan koji čini bračnu stečevinu, ali je npr. u zemljišnim knjigama upisan samo na supruga, ona može podići tužbu radi zaštite svojih prava ako je on taj stan otuđio. Međutim, nije to dužna. Zakon svakome omogućuje da štiti svoja imovinska prava i u tome ima pomoć države, ali nitko nije dužan spriječiti da mu uzimaju imovinu ako ne želi. To nema nikakve veze s duševnim bolima.

 

Prenijeti vlasništvo nekretnine na nekoga nije stvar koja se može obaviti potajno budući da se pravo vlasništva stječe upisom u zemljišne knjige koje su javne, a i trag novca po bankovnim računima se može pratiti, iako puno teže. Zato je prilično čudan vaš navod "drugi (stan) koje je kupljen ja zasigurno već prebačen na tu ženu", jer je to lako provjeriti u par minuta putem weba. Što onda znači "zasigurno"?

 

Kako bi bilo da umjesto razmišljanjima o duševnim bolima vi i majka poduzmete nešto konkretno da zaštitite svoje interese. Npr. da se majka upiše kao suvlasnik zajedničkog stana u z.k. ako to već nije, da se razvede od supruga koji joj je nepodnošljiv, da zatraži uvid u bankovne račune na kojima su zajednička sredstva i punomoć na njih ...

 

Ako vam takav pristup izaziva "duševne boli", nije problem u drugima.

 

Da se razumijemo, psihičko ili fizičko nasilje u braku ili nad djecom može biti predmet odgovarajućih sudskih postupaka, pa vjerojatno i priznati uzrok duševnih boli, ali samo raspolaganje imovinom, pa i neovlašteno, nije kao takvo nasilje. Ovdje govorim samo o imovinskim pravima i načinima njihove zaštite u kontekstu ovoga što ste napisali, a o obiteljskom nasilju i zaštiti od njega će nadam se odgovoriti netko kvalificiraniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zamislimo scenarij...Ovako....15 godina...20...majka i kćer.....da spominjem sebe itekako...su bile financjski zakinute- ispada mi, nije se kupovalo ništa, nije bilo nikada ništa, samo je on dolazio sa novim automobilima, da ne kažem i veće stvari, za koje je lagao da su posuđene od nekog prijatelja( samo da zamislimo), prodavao, što kažete da je radio šta je htjeo sa novcem...jer je njegov....da, majka ne pita ništa, nego otkriva tajno kupljene veće stvarčice i skuplje....Novac koji je zarađivao davao je majci, i to se nagomilalo kako bi ona to sve njemu naravno ostavila u nasljedstvo....(kažem zamislimo scenarij....mada već neki ne žele priznati da je tako nešto moguće....on kupuje ne znam , bez da ikoga obaviještava i prodaje, majka ne pita jer je očito pod strahom i dijagnozom...psihičke naravi...e sada zamišljamo dalje...taj čovijek ima recimo dvoje djece sa strane.... i ok.tu ženu kao ljubavnicu sve dok traje brak...i šta on kupi nekretninu...proda njoj...pošto za nju nitko ne zna imenom i prezimenom...ona postaje vlasnik, proda joj za mizeran iznos, tako da se smanjuje i smanjuje račun na banci...koji je valjda bračna imovina....da opišem slikovito...račun, bračna imovina se prazni, nekretnine nestaju jer neka osoba kupuje, može biti ona, ili njezin otac, pare su se izvrtile, nema nekretnine u bračnoj stečevini, pare koje je dobio za nju, na računu su smiješno male....a njima kada se rastavi ostaje naravno nekretnina i skinute pare sa računa...jer eto on se malo loše izkalklirao pa joj je prodao za jeftine pare....E...ako se dokaže da je ona ili netko iz njene uže obitelji kupio nekretnine koje je on kupio prije tokom braka lagalnog, i ako su se takve transakcije provodile kako bi smanjio bračnu stečevinu, ako je zatajio dvoje djece vanbračne i sve to radio da lukavo da umanji bračnu imovinu.....jer to traje godinama...kada se dogodi spoznaja i šok za paralelni život(obitelji sa djecom) i djecu supruzi...a bome i kćeri mislim da je vrijeme za utvrđivanje duševnih boli izazvanih šokom i da se radi o čistoj kalkuliranoj prevari i hladnokrvom iskorištavanju...Ne tu nisu letile flaše, tu se nisu davali šamari , niti je itko ikoga tužakao za zlostavljanje, tu je jasno da se radi o dostojanstvu i obitelji kao zajednici...a ne o meni kao nekom dalekom rođaku koji eto , tako nešto misli i ne da čovijeku da živi svjetski život( oprostite ali uzrujana sam)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da skratim, sabrala sam se, pošto on barata novcima, on kupuje i prodaje, ...radi sljedeće novcem sa računa kupuje odjednom auto, brod, stan, iste te onda prodaje nekoj gospođi Z(Majka ne zna za tajni život, ni djecu, ni gospođu Z) prodao je sve to za mizeran iznos, i onda traži razvod, i šta ostaje bračna stečevina kada je on recimo "loš" prodavač...Kada zatraži razvod saznaje se za djecu i da to raje cijelo vrijeme dok je živio legalno drugi život, naravo to je ipak šok za ženu...zato sam mislila za tužbu duševnih boli

 

Ažurirano

 

Da skratim, sabrala sam se, pošto on barata novcima, on kupuje i prodaje, ...radi sljedeće novcem sa računa kupuje odjednom auto, brod, stan, iste te onda prodaje nekoj gospođi Z(Majka ne zna za tajni život, ni djecu, ni gospođu Z) prodao je sve to za mizeran iznos, i onda traži razvod, i šta ostaje bračna stečevina kada je on recimo "loš" prodavač...Kada zatraži razvod saznaje se za djecu i da to raje cijelo vrijeme dok je živio legalno drugi život, naravo to je ipak šok za ženu...zato sam mislila za tužbu duševnih boli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz sve razumijevanje moram vam napomenuti da je ovo pravni portal, a vas očito na prvom mjestu boli nepravda. Pravo i pravda su različite stvari, pravo možete koristiti da biste došli do pravde, ali je ono u tom pogledu prilično ograničeno.

 

U ovome što opisujete sigurno bi se moglo naći elemenata za podizanje tužbi zbog toga što je suprug neovlašteno raspolagao zajedničkom imovinom, uz pretpostavku da se to može dokazati (naglasak je na: dokazati) i da nije u zastari. Također bi tu moglo biti od značenja da supruga ima dijagnozu, s obzirom na međusobne obaveze supružnika.

 

Nedvojbeno ima razloga za razvod.

 

Što se tiče duševnih boli, treba razlikovati ono što se pod tim podrazumijeva u svakodnevnom govoru i pravno shvaćanje tog termina. Iskreno, budući da nisam pravnik i da pišem uglavnom na temelju osobnih iskustava, o duševnim bolima u pravnom značenju i pravnoj praksi ne znam zapravo ništa, ali sam sasvim siguran da ne možete poduzeti ništa radi zaštite svojih imovinskih interesa (i tako jedno 20 godina), pa se onda žaliti da vam je otimačina (koju - kako god okrenuli, zbog imovine ili zbog duševnih boli - morate moći dokazati jer inače pravno ne postoji) izazvala duševne boli. Država vam u takvoj situaciji nudi mogućnost obrane vaših interesa, ali ne i rame za plakanje.

 

Laganje najbližima sigurno izaziva duševne boli, ali koliko god bilo nemoralno, samo po sebi nije kažnjivo dok ne postane prevara ili neko slično konkretno nedjelo. A da se radi o nedjelu, to treba dokazati.

 

Da se još malo vratimo na konkretno - ako je gospodin u toku braka od svojih prihoda kupio nekretninu (dakle je bračna stečevina), pa ju onda prodao ispod cijene, onda je o tome morao ostati pisani trag. Vlasništvo se stječe upisom u zemljišne knjige. Tako dugo dok ne počnete tražiti činjenice i dokumente, mislim da ovdje ne možete očekivati neku pomoć.

 

Ili da pojednostavim. Pretpostavimo da sam u krivu i da postoji temelj za tužbu zbog duševnih boli jer je gospodin trošio zajednički novac na, recimo tako, neprimjeren način i zanemarivao potrebe obitelji. Kako biste na sudu dokazali da ga je uopće trošio, na primjeren ili na neprimjeren način, svejedno? Tako što bi vama sud trebao vjerovati na riječ, a njemu ne!??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda malo pomogne i "sitnica" koja nedostaje, odnosno nije baš jasna u iznesenoj priči.

Spominje se druga obitelj, druga djeca, neupućenost u njegove postupke kupnji i prodaja nekretnina/pokretnina, tužba radi razvoda braka i sl., a govori se o bračnoj stečevini.

 

Bračna stečevina se ne stječe za trajanja braka, već trajanja bračne zajednice, a to nisu pojmovi jednakog značenja i važnosti. Bračna zajedica ne mora trajati (može prestati) iako brak unatoč tome može i dalje postojati (ne i obratno)- je li uopće trajala bračna zajednica za vrijeme o kojemu se govori?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija