Jump to content

Fidelia i slični lihvari - zastara


Beata

Preporučene objave

kada nastupa zastara po kreditu, ako je glavnica vraćena u razdoblju od 2009.( kada je uzet) do 2011., kada je daljnje plaćanje prestalo. U dotičnom uredu gdje je lihvarska pozajmica uzeta, pokušala otići na dogovor i utvrditi stanje duga..vrata zatvorena, nigdje nikoga...u nekoliko navrata. Nitko ne zove i ne šalje opomenu pune 3 godine. Zbog svih istraga, smatram ugovor ništavnim i ako se nitko tako dugo nije javio za potraživanje smatram da su lihvari tamo gdje im je mjesto - u zatvoru. A ono nakon 3 godine poziv..dugujete..toliko i toliko..., kako se postaviti? da li u oovm slučaju vrijedi zastara, budući da 3 godine nitko nije potraživao "preostali dug" (u biti sredstva koja nisu ni dobivena, budući da j eriječ o lihvarskom kreditu). Postoji izjava o zapljeni cijele plaće - a to je od 2008. zakonom zabranjeno - da li je ipak moguća i što s već postojećim administrativnim zabranama na plaći koje su već postojale prije uzimanja kredita?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nerazumljivo ste napisali da li je kredit vraćen u cijelosti ili nije? Ugovor se može smatrati lihvarskim ako je ugovorena kamata veča od 12% godišnje (fizičke osobe) i taj ugovor se smatra ništavnim, ali sumnjam da su iz "kreditnog ugovora" sastavili na taj način ugovor več pretpostavljam da su uvečali prilikom potpisivanja glavnicu kredita.

Zastara potraživanja kredita je 3 godine (relativna) i 5 godina (apsolutna).

Administrativna zabrana ima učinak ovršne isprave i ukoliko je na redoslijedu naplate naplaćuje se najprije administrativna zabrana pa onda ostala ovršna rješenja ako ih ima. Npr. ako je plaća 4500 kuna a administrativnom zabranom se plijeni 1100 kuna još je moguće plijeniti 400 kuna za ovrhu koja ja slijedeća u redu naplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kredit je uzet u 4 mj. 2009. s predviđenim rokom otplate od 18 mj. Zadnja rata je plaćena 21.10.2010., poslije toga nije stigla nijedna opomena, tel poziv i sličan poziv na plaćanje, dosad 7 mj 2014. Predviđen je rok otplate u 18 jednakih rata. Nije vraćen u cijelosti (vraćan je u nejednakim ratama), ali je vraćena većina glavnice, cca. 80%. U ugovoru stoji kamate 4,80 % nekakvom lineranom metodom izračuna, a efektivna po konformnoj metodi...

prije podizanja tog kredita postojala je admin.zabrana od 3.307,00 kn na plaću od 7.030,00 netto. sada je admin zabrana cca. 3.900,00 kn na plaću od 6.500,00 (povećana zbog CHF kredita), plaća u međuvremenu smanjena na tih 6.500,00 kn, a oni bi plijenili cijelu plaću i vjerojatno pregazili ove prve administrativne zabrane.

Navedeno je i da u slučaju neplaćanja 2 uzastopna obroka (rate) slijedi naplata cijelog duga odjednom. Budući nije bilo tako plaćano, već su davno trebali pokrenut naplatu, al očito su tek sad izgmizali iz pritvora.

Kako se poslodavac može izjasniti na potraživanje cijele plaće za otplatu, budući da je to nedozvoljeno, ali postoji suglasnost (iskamčena u uvjetima 3 min prije isplate...)

i da, kao što ste reklu, glavnica je uvećana, navodnom isplatom za naknadu suloge drugom društvu kao za posredovanje pri izradi kredita...za nekih 22.600,00 kn (nikad vidjela). Dakle dobiveno cca. 16.000,00 kn (od toga odmah uzeto 1.600,00 za osiguranje koje za koje nikad nije stigla polica (ali to sam uspjela riješit od gđe prevarantice dobiven povrat, nakon 3 god i na 5 rata), ukupno otplaćeno cca. 14.000,00 kn, sad terećenje za 29.000,00 kn.

oni bi sad kao dogovor oko otplate tih 29.000,00 - moje pitanje - kako se postavit s obzirom na moguću zastaru ( što je relativna zastara i apsolutna zastara? i dal se 3 ili 5 god računa od vremena predviđenog roka otplate ili od zadnje uplate?)

kako da se poslodavac postaviti u vezi traženja zapljene cijele plaće?

 

hvala na pomoći. scan dokumentacije mogu poslati na PM.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija