Jump to content

Promjene u obrtu nekoliko pitanja ?!


AKIII

Preporučene objave

Pozdrav , novi sam ovdje i zanima me nekoliko pitanja ukoliko ste mi voljni pomoći.

 

1. Vlasnik sam obrta koji je ove godine prešao na ''paušalca'' te me zanima dali sam i dalje obavezan imati knjigovođu ?

 

2. Imam kasu preko koje izdajem račune koja je i dalje povezana sa poreznom upravom i svaki račun mi se fiskalizira dali sam i dalje obavezan fiskalizirati racune ili se mogu odjaviti od porezne uprave ?

 

 

3. Dali smatrate da kao pausalac nemam potrebe za knjigovodstvom tj. dali ima previse posla oko papirologije sto bi ubuduce morao sam raditi s obzirom da me knjigovođa na godisnjoj razini izade oko 4000 kuna ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

1. Niste obvezni imati knjigovođu ako znate poslovne knjige voditi sami. Znam da kao paušalisti imate obvezu svake godine dostaviti poslovne knjige na pregled porezniku koji Vas vodi na poreznoj. Mislim da trebate dati izlist knjige primitaka i izdataka isto. Ako to uspijete sve uredno posložiti i "proći" kontrolu poreznika, knjigovođa Vam nije potreban.

2. Fiskalnu kasu i dalje morate imati ako radite s gotovinom. Status paušalista nema utjecaj na fiskalizaciju i izdavanje računa za gotovinu. Status paušalista tiče se isključivo doprinosa na obvezna osiguranja (niži su) i predujam poreza na dohodak (niži je ili ga uopće nema).

3. Vrijedi isto što je navedeno pod br.1. Ako Vam knjigovođa ima dobar rejting na poreznoj kod Vašeg referenta i u stanju je srediti da Vam knjige prolaze bez ikakavog prigovora, ja bih zadržao takvog knjigovođu. No možete i bez njega, ako Vam naznačeni novčani iznos predstavlja preveliko opterećenje, a u stanju ste sam voditi poslovne knjige, ispunjavati propisane evidencije, predavati propisana izvješća i izraditi godišnju prijavu poreza na dohodak (obrazac DOH, do kraja veljače za prethodnu poslovnu godinu).

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija