Jump to content

Stvari podstanara


kresoml

Preporučene objave

Naime iz stana je podstanarka otišla, te pored dugova za režije i najamninu ostavila nešto svojih stvari u stanu. Po ulasku u nekretninu sam popisao stvari koje nisu moje uz prisustvo svjedoka. Obavjestio sam stanarku da u tijeku prošloga tjedna može uzeti stvari ali se nije pojavila.

Pitanje prvo koliko dugo trebam cuvati njene stvari?

Pitanje drugo da li imam kakove mogučnosti naplate dugovanja - imam potpisani ugovor, redovito sam plaćao porez na najamninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Zakonom nije propisan rok koliko je porebno čuvati stvari podstanara koji je takav stan napustio, ali zakon spominje razuman rok.

Spominjete da ste obavijestili stanarku. To je dobro.

Stoga bih Vam preporučio bih da je ponovno obavijestite da ima još dodanih 30 dana za preuzeti stvari koje su pohranjene na sigurnom mjestu na "toj i toj" adresi, uz prethodno plaćanje preostalog dugovanja u "tom i tom" iznosu i uz upozorenje da ćete nakon proteka tog roka postupiti kao s napuštenim stvarima.

Ugovor je potrebno raskinuti jednostranom izjavom pozivom na odredbu članka 362., pa čak i 363. Zakona o obveznim odnosima. I to možete navesti u netom spomenutoj obavijesti. Nakon toga takvu izjavu dostaviti poreznoj da Vam skine plaćanje predujma poreza na dohodak.

Pitanje naplate - znači uvjetovali smo preuzimanje stvari plaćanjem (to je Vaše tzv. pravo retencije, ZOO to predviđa). Ako ne preuzme stvari ili se ne pojavi, postavlja se pitanje imaju li te stvari nekakvu vrijednost. Nakon isteka roka od spomenutih 30 dana stvari možete prodati ili zadržati i naplatiti svoje dugovanje u dijelu ili u cijelosti (ovisno koliko novaca dobijete za stvari).

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija