Jump to content

Pitanje vezano uz ovlasti koje proizlaze iz ugovora o djelu


stockton12

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Prije 2 i pol mjeseca potpisao sam ugovor o djelu sa lokalnim ogrankom Crvenog križa u svrhu rada kao spasioc (što je samo po sebi netipično jer se radi o poslu u trajanju od 3 mjeseca).

 

Osim standardnih poslova koji su vezani za službu kao što su nadzor, prevencija i spašavanje, naručitelj je meni i ostalim kolegama nametnuo obvezu dolaska na posao pola sata ranije kako bi se uvjerio da smo ponijeli adekvatnu opremu te da smo svi stigli (Radno vrijeme nam je od 11 do 19, ali moramo dolazit u 10:30 nakon čega imamo otprilike 20 minuta slobodnog vremena prije nego krenemo sa obavljanjem standardnih dužnosti).

 

Zanima me ima li naručitelj pravo to zahtjevati, odnosno hoću li u slučaju nedolaska u 10:30 biti podložan ikakvim sankcijama?

 

Tim više što naručitelj u redovnom izvješću koje podnosi gradonačelniku po završetku svake sezone uredno navodi kako su spasioci imali osmosatno radno vrijeme pri čemu su koristili jednodnevni tjedni odmor (Iako nam je odlazak na slobodne dane dozvoljen jednom u 14 dana, a ne jednom u 7).

Imam li pravo na jedan slobodan dan tjedno?

 

U nastavku se nalaze ugovor o djelu i njegov dodatak.

 

2.jpg

 

Najljepša hvala!

1.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

izneseno su nepravilnosti iz Vašeg ugovornog odnosa s naručiteljem, a koji zahtjevi nisu ugovorom predviđeni.

Doduše, čini mi se da se u nekom zakonskom propisu spominje obveza radnika da je dužan dolaziti na posao prije započinjanja radnog vremena zbog pripreme procesa rada (adekvatno se primjenjuje i na ugovor o djelu). No u Vašem slučaju zahtijevati da se dođe 30 minuta ranije čini se neprimjerenim.

To ne stoji u ugovoru o djelu, pa stoga smatram da nema mogućnosti za bilo kakve sankcije. Isto vrijedi i za slobodne dane. To je jasno kršenje ugovornih odredaba za koje je nadležna inspekcija rada (bez obzira što se radi u ugovoru o djelu, iako je i ta kvalifikacija ugovora o djelu za preispitati, obzirom da se u izvješću gradonačelniku spominej 8 satno radno vrijeme, a što zahtijeva ugovor o radu, ne djelu).

Pitanje sankcija.

Kao što sam naveo mogućnost službenih sankcija ne postoji. No jako nepovoljno za Vas zvuči članak 3. Odluke o načinu postupanja unutar spasilačke službe, gdje čak i za "teže povrede koje nisu predviđene člankom 2." se može pokrenut disciplinski postupak, uz sankcije smanjenja plaće ili otkazivanja ugovora o djelu. Time ovaj članak ostavlja nezimjerno mnogo mogućnosti izvršnom predsjedniku HCK za interpretaciju što je to teža povreda i da li ste je Vi prekršili.

Preporučio bih zatražiti službeno očitovanje inspekcije rada. To možete i anonimno. Inspektori će vam odgovoriti nije bed. Iz iskustva znam da vole kad ih se pita za savjet (koliko god to čudno i neobično zvučalo).

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ne, možete telefonom, predstavite se kao Mihovil iz njihovog grada i da Vas zanimaju Vaša prava iz ugovora o djelu. Objasnite ukratko konkretnu situaciju, da imate ugovor o djelu s jasnim uvjetima, ali da Vas prisiljavaju dolaziti 30 minuta ranije što proces rada ne zahtijeva. Nadalje da radite 8 sati, a ne povremeno (tipa ugovora o djelu: popravi mi prozor). I zadnje da imaju mehanizme koji propisuju stegovna djela, ali ostavljaju mogućnost da se odgovara i za druga djela koja nisu navedena a koja ostavljaju mnogo prostora "kadiji" za interpretaciju optužbe i presuđenje (jer meni to liči na situaciju kadija te tuži, kadija te sudi).

Tijekom razgovora pazite da ne otkrijete identitete o čemu se radi i to je praktički to.

Možete i mailom (no u tom slučaju ne garantiram da ćete dobiti ikakav odgovor), gdje napomenete da želite ostati anoniman, ali da želite informaciju o svojim pravima.

Evo, nadam se da sam vam pomogao.

Puno supjeha!

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija